Inspectorii cărășeni de muncă verifică dacă se respectă cerinţele minime de securitate şi sănătate la riscurile generate de zgomot!

 

Inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraș-Severin atrag atenția că zgomotul produs de echipamentele de lucru se manifestă în majoritatea sectoarelor de activitate şi poate prezenta un risc mare de accidentare deoarece îi poate împiedica pe lucrători să audă sau să înţeleagă corect comunicarea şi semnalizarea la locul de muncă sau în trafic. Lipsa unei evaluări privind expunerea la zgomot de către angajatori, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Amenzile sunt cuprinse între 4.000 lei și 8.000 lei.

 

Inspectorii cărășeni de muncă efectuează noi controale la firmele din județ. De data aceasta, inspectorii cărășeni de muncă verifică dacă se respectă cerințele minime de securitate şi sănătate la riscurile generate de zgomot.
Dacă se constată expuneri la zgomot peste valorile limită, angajatorii trebuie să ia măsuri de reducere a expunerii la zgomot și să identifice cauzele expunerii excesive.
Prin zgomot înțelegem un sunet puternic sau deranjant, periculos prin intensitate şi prin durata expunerii. Pe termen lung, zgomotul poate avea ca efecte pierderea auzului, perturbări psihologice sau probleme fiziologice.

Inspectorii cărășeni de muncă atrag atenția că zgomotul produs de echipamentele de lucru se manifestă în majoritatea sectoarelor de activitate – nu numai pe șantierele de construcții, dar și în agricultură, transporturi sau comunicații. De asemenea, zgomotul poate constitui o problemă și în cazurile în care activitatea presupune prezența mai multor lucrători în același loc sau unde comunicarea verbală are un rol important, precum în domeniile educației și sănătății sau în sectorul serviciilor (baruri, restaurante, etc.) şi poate prezenta un risc mare de accidentare deoarece îi poate împiedica pe lucrători să audă şi/sau să înţeleagă corect comunicarea şi semnalizarea la locul de muncă sau în trafic.
Dacă se constată expuneri la zgomot peste valorile limită, angajatorul trebuie să ia de îndată măsuri de reducere a expunerii sub aceste valori şi să identifice cauzele expunerii excesive.
Atunci când riscurile generate de expunerea la zgomot nu pot fi prevenite prin alte mijloace, angajatorul trebuie să pună la dispoziţia lucrătorilor mijloace de protecţie auditivă, cum ar fi antifoanele interne sau externe, adecvate şi corect ajustate, şi, în acelaşi timp, trebuie să ia măsuri pentru a asigura folosirea acestor mijloace.

Angajatorii au obligaţia de a proteja securitatea şi sănătatea lucrătorilor împotriva tuturor riscurilor legate de zgomot la locul de muncă prin efectuarea evaluării de risc, inclusiv măsurarea nivelului de zgomot.

Lipsa acestei evaluări constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Amenzile sunt cuprinse între 4.000 lei și 8.000 lei.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *