În perioada 21–29 iunie 2025, municipiile Reșița și Caransebeș devin spații ale imaginației și creației, odată cu desfășurarea celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Teatru „New Wave”, organizat de Teatrul de Vest Reșița. Nouă zile în care publicul va putea descoperi 20 de spectacole din România, Italia, Polonia și Turcia, într-un traseu curajos prin forme teatrale diverse: de la comedii savuroase la performance-uri de dans, de la monodrame tulburătoare la texte clasice reinterpretate.
Ediția din acest an este deschisă de o întâlnire excepțională cu actrița Maia Morgenstern și actorul Valentin Roșca , în „Mic și-al dracu”, un spectacol construit pe textele lui Ion Pribeagu, unde umorul fin, poezia și nostalgia se împletesc într-un recital actoricesc cu ritm de cabaret. Seara continuă cu „Zborul”, un spectacol de dans contemporan semnat de Ștefan Lupu și inspirat din viața și opera lui Constantin Brâncuși, o călătorie vizuală și simbolică, prezentată în aer liber, în Centrul Civic din Reșița.
În ziua următoare, ne lăsăm captivați de energia muzicii live, dansului și proiecțiilor în „Moarte la Teatrul de Revistă” (Teatrul „Stela Popescu”, București), regizat de Gabriel Sandu. Un spectacol care reimaginează cariera actriței Stela Popescu. Seara se încheie cu „SarmaTY/YA”, o monodramă poloneză provocatoare, prezentată într-un cadru intim, la MOOD Factory Pub.
De la sarcasm la autoironie, ziua de luni aduce un concert în doi: Ada Milea & Bobo Burlăcianu, un amestec de ludic și tandrețe muzicală, la Cinematograful Dacia Reșița.
Marți, Teatrul de Stat Constanța propune „O insulă”, un spectacol potrivit pentru întreaga familie, în care ludicul se împletește cu absurdul comic. Semnat integral de Ada Milea (muzică, text, regie). Iar mai târziu, în „Gigel”, Gheorghe Ifrim oferă un one-man show plin de farmec, nostalgie și umor cald, sub îndrumarea regizorului Vlad Zamfirescu.
Miercuri, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” aduce pe scena din Reșița o comedie cult:„Artă” de Yasmina Reza, în regia lui Cristi Juncu, cu un trio de excepție: Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim. Seara se încheie cu „A lover’s knot (Gassa d’amante)” de Valerio Leoni. O producție italiană rafinată, jucată în curtea Școlii Pittner, ce explorează relațiile printr-o montare minimalistă și poetică.
Pe 26 iunie, festivalul se bifurcă între Reșița și Caransebeș. „Înainte să-și ia zborul”, producție a Teatrului ,,Alexandru Davila” Pitești, un spectacol sensibil regizat de Irina Alexandra Banea, aduce pe scenă pe Adrian Titieni, alături de o distribuție remarcabilă. La Caransebeș, în aceeași zi, „Povestea unei femei fatale” (Teatrul de Artă Deva) aduce comedia semnată de Aldo Nicolaj în regia lui Mihai Panaitescu. Un amestec de seducție și umor. În încheierea serii, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara propune „Underground FM”, o producție incisivă după Eric Bogosian, susținută pe terasa Radio România Reșița.
Vineri, 27 iunie, publicul are ocazia să vizioneze „Genul acuzativ”, scris și regizat de Mimi Brănescu (Teatrul „Regina Maria” Oradea), o comedie cu profunzime despre relații și responsabilitate. Seara culminează cu „Ciuleandra”, montarea spectaculoasă a romanului lui Rebreanu, regia Dumitru Acriș de către Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani, jucată cu publicul pe scenă, la Sala Polivalentă din Reșița.
Ziua de sâmbătă aduce o dublă întâlnire teatrală. La Reșița, „O idee genială” (Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești), o comedie cu ritm alert și răsturnări de situație, în regia lui Paul Chiribuță. Simultan, la Caransebeș, Teatrul Municipal Baia Mare oferă „Omul pernă”, în regia lui Andrei Han de Martin McDonagh. Un spectacol ce ne prezintă straturile terifiante ale psihicului uman, în regia lui Andrei Han și tocmai din Turcia, ne întâlnim la Sala Lira cu trupa Hera Theater într-o montare care aduce absurdul în ritmuri estice. Spectacolul „Delir în doi”, de Eugen Ionescu, în regia Senem Cevher, completează seara.
Ultima zi a festivalului se deschide cu „Occident Express RO” de Matei Vișniec (Teatrul „Matei Vișniec” Suceava) Un spectacol care a ajuns și peste granite, acum, la ,,New Wave”, direct pe scena Teatrului de Vest din Reșița. Un spectacol în regia lui Alain Timár. Poetic, visceral, actual. Festivalul se încheie cu „Mobilă și durere” (Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe), regizat de Cristian Ban, o incursiune nostalgică și tandră în România anilor ’70.
Ediția aniversară a „New Wave” aduce împreună artiști de marcă: Maia Morgenstern, Adrian Titieni, Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu, Gheorghe Ifrim, Richard Balint, Ada Milea, Bobo Burlăcianu și o întreagă selecție care invită publicul la stare de bine. Festivalul Internațional de Teatru „New Wave” este organizat de Teatrul de Vest Reșița, în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și Radio România Reșița, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin.