La mulţi ani, Mike Oldfield!

Michael Gordon Oldfield (n. 15 mai 1953, Reading, Anglia) este un compozitor și muzician poli-instrumentist, lucrând în mai multe stiluri muzicale, așa cum ar fi rock progresiv, folk, muzică etnică, clasică, electronică și, mai recent, dance. Este cel mai bine cunoscut pentru succesul albumulului său Tubular Bells, apărut în 1973.

Părinții lui Mike sunt Maureen și Raymond Oldfield. Sora sa, Sally, și fratele sau, Terry, sunt și ei muzicieni consacrați, apărând pe câteva dintre albumele sale. Mike și cântăreața norvegiană Anita Hegerland au doi copii.

Cariera lui Oldfield a început devreme, cântând la chitară acustică în cluburile de muzică folk. În această perioadă, avea deja două piese instrumentale a câte 15 minute, precursoare ale compozițiilor sale de la începutul aniilor ’70. În 1967, împreună cu sora sa, Sally, au format duetul The Sallyangie și au semnat un contract cu Transatlantic Records. Un album, Children of the Sun, a fost lansat în 1968. Dupa ce Sallyangie s-a destrămat, a format un duet cu fratele său, Terry, numit Barefoot, care l-a reîntors în muzica rock.

Având înregistrat un demo al Tubular Bells, Oldfield a încercat să convingă pe cineva să-i lanseze proiectul, dar i s-a spus că nu este prea grozav. Totuși, în 1972 a întalnit un tânăr, Richard Branson, care se pregătea să-și lanseze noua sa casă de discuri, Virgin Records, și, după ce și-a prezentat demo-ul inginerilor de sunet Tom Newman și Simon Heyworth, a început înregistrarea integrală a albumului.

Cea mai celebră lucrare a lui Oldfield este Tubular Bells, înregistrată în 1972 și lansată pe 25 mai 1973, ca prim album al casei de discuri Virgin Records. Albumul, pe care Oldfield a cântat la mai mult de 20 de instrumente și care cuprinde mai multe genuri, a avut un succes colosal. Albumul a intrat repede în Top 10 în Marea Britanie unde a rămas 279 de săptămâni, o performanță reușită doar de zece albume în istoria topului. Albumul a captat atenția și în Statele Unite ale Americii, tema principală fiind folosită pentru filmul Exorcistul. În toamna anului 1974, Oldfield a lansat un nou album, Hergest Ridge, care a fost numărul 1 în Marea Britanie timp de trei săptămâni, înainte să fie detronat de Tubular Bells. Deși Hergest Ridge a fost lansat la mai bine de un an după Tubular Bells, a intrat în top înaintea acestuia.

La fel ca și Tubular Bells, Hergest Ridge era formată din două parți. În 1975 a apărut un nou album, Ommadawn, iar în 1978, Incantations, care cuprindea mai multe părți vocale ale surorii sale, Sally și Maddy Prior.

Sursa: Wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *