Noi controale au fost efectuate de inspectorii cărășeni de muncă la firmele din județ! În urma acțiunilor de control, inspectorii cărășeni de muncă au constatat nereguli pentru care au aplicat avertismente, măsuri de remediere precum și amenzi de aproximativ 23.000 de lei

 

Inspectorii cărășeni de muncă au efectuat o nouă serie de controale la firmele din județ. De data aceasta în domeniul construcțiilor. În urma acțiunilor de control, inspectorii cărășeni de muncă au constatat nereguli pentru care au aplicat avertismente, măsuri de remediere precum și amenzi de aproximativ 23.000 de lei.

 

Inspectorii cărășeni de muncă au fost din nou pe teren pentru a efectua controale la firmele din județ. Astfel inspectorii cărășeni de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș Severin au desfășurat acțiuni de control în cadrul Campaniei Naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor.

În urma controalelor efectuate, inspectorii cărășeni de muncă au constatat abateri pentru care au aplicat amenzi și avertismente. Au aplicat 11 amenzi, dintre care 4 amenzi în valoare totală de 23.000 lei şi 9 avertismente.

Au fost verificate aproape 40 de firme din județ. Dintre acestea, au fost sancţionate 3 firme, iar una pentru muncă la negru, fiind identificată la această firmă 1 persoană carelucra în baza contractului individual de muncă însă cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cuprinsul contractului de muncă cu timp parţial.
Pentru neregulile constatate de inspectorii de muncă în timpul controalelor, s-au dispus 45 măsuri de remediere.
Deficiențe identificate:
prestarea muncii în afara duratei stabilite în contractul individual de muncă cu timp parțial;
nu se acordă repausul săptămânal de 48 de ore consecutive;
transmitere electronică a elementelor contractului individual de muncă fără respectarea termenelor legale;
completarea registrului electronic de evidență a salariaților cu date eronate;
regulament intern incomplet;
nerespectarea modelului cadru al contractului individual de muncă;
neinițierea negocierilor în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate;
evidența orelor lucrate care nu reflectă realitatea (nu se pontează orele suplimentare sau cele efectuate pe timpul nopții);
lipsa copiei contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc.
Reamintim faptul că munca nedeclarată constituie un aspect extrem de nociv din cauza consecințelor sociale și economice pe care le produce:
lucrătorul care prestează muncă nedeclarată este lipsit de protecție socială (nu beneficiază de: concediu de odihnă, concediu medical, dreptul la pensie, indemnizația de șomaj); nu are siguranța plății muncii prestate, plata salariului făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului;
angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta;
condiții precare de muncă pentru lucrători și riscuri pe care acestea le implică pentru sănătatea lucrătorilor;
fondurile sociale și bugetul de stat sunt prejudiciate prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

 

Inspectorii cărășeni de muncă continuă controalele la firmele din județ!

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *