Piperul. Boabe negre, albe, roz, roşii sau verzi. Ce alegem în funcţie de mâncare

piperul-boabe-negre-albe-roz-rosii-sau-verzi-ce-alegem-in-functie-de-mancare

Despre piper, beneficii si proprietăţi se poate scrie o teza de doctorat. Mai in gluma, mai în serios o sa facem un rezumat. Cel mai comun şi mai des utilizat condiment, boabele de piper sunt un real beneficiu pentru sănătate. Originar din India, piperul a influenţat istoria oamenilor. Folosit ca moneda, adus în dar zeilor, pentru beneficiile si proprietăţile sale, în zilele noastre, piperul este nelipsit de pe masă. Piperul este cel mai comercializat condiment din lume. Stimulează papilele gustative, fapt care duce la creşterea secreţiilor gastrice ceea ce îmbunătăţeşte considerabil digestia şi ajuta la absorbţia nutrienţilor. Aceasta face din piper un veritabil antibiotic natural. Stimularea secreţiilor gastrice şi a acidul clorhidric face mai uşoara si mai rapida digestia alimentelor prevenind dezvoltarea bacteriilor.

O alta calitate a piperului este conţinutul bogat in carminative, substanţe care previn formarea gazelor intestinale. In plus este un excelent diuretic si intervine in procesele de termoreglare stimulând vasodilataţia capilara la nivelul tegumentului. Aceasta proprietate îl face activ în lupta împotriva celulitei, ca urmare a efectelor tonice „din interior”, pe care le are la nivelul pielii si a straturilor profunde ale epidermei. A fost dovedit ca piperul reduce riscul apariţiei cancerului de piele cauzat de expunerea la ultraviolete.

Pe lista cu beneficii trebuie pus şi faptul ca piperul are proprietăţi antioxidante puternice, stimulează arderile la nivelul depozitelor adipoase si activează metabolismul. Acelaşi condiment este un aliat în lupta împotriva kilogramelor in plus, fiind demonstrat ca a adăuga piper in mâncare este o măsura excelenta care te poate ajuta sa-ţi păstrezi greutatea ideala.

Piperul este o sursa de fibre, potasiu, fier, vitamina C si K, scrie WH Foods.

În medicina tradiţionala piperul este leacul perfect pentru combaterea şi tratarea anemiei şi un excelent remediu pentru afecţiunile respiratorii. Piperul ajuta la decongestionarea si curăţarea sinusurilor. Piperul este bun si pentru dantura, combate cariile si ameliorează durerile de dinţi.

Nu putem termina scurta pledoarie pentru piper, beneficii şi calităţi fără să amintim efectul antidepresiv natural al acestuia şi proprietatea de a stimula funcţiile sistemul nervos central.

Dar ce reprezintă fiecare soi şi cum folosim corect boabele în funcţie de culoare: negre, albe, roz, roşii sau verzi?

Piperul negru

Este cel mai des folosit soi. Piperul negru, boabe verzi coapte, lăsate la uscat, are cea mai puternică aromă şi este cel mai picant. Alături de sare, boabele de piper negru se folosesc cel mai des pentru a condimenta mâncarea. Printre cele mai cunoscute varietăţi de piper negru se numără Tellicherry (sudul Indiei), cu un gust mai dulceag; brazilian, care este foarte dur ca aromă sau Lampong (Indonezia), cu un parfum citric, care „arde” treptat. În vremuri antice, piperul negru era folosit ca monedă de schimb.

Piperul verde

Cunoscut drept piperul necopt, este folosit la oţeturi sau la saramuri şi are un gust proaspăt acrişor. Uşor picante şi aromate, boabele verzi sunt foarte potrivite la condimentarea sosurilor pentru farfuriile pe bază de carne, dar merg foarte bine şi la platourile cu brânză, potrivit tastingtable.com.

Piperul alb

Boabele albe sunt de fapt boabe de piper negru a căror coajă a fost îndepărtată. Sunt mai puţin picante si pot fi folosite pentru condimentarea sosurile albe şi a preparatelor uşoare. Sunt specifice bucătăriei asiatice.

Piperul roşu

Aceste boabe sunt lăsate să se coacă pe deplin până prind o nuanţă puternică de roşu. Se găsesc rar.

Piper roz

Acesta nu este de fapt piper, ci un soi de fructe de pădure care provin din America de Sud. Au aroma picantă a piperului, dar şi note florale şi de fructe. Sunt ideale pentru ornarea unei farfurii. Le puteţi strivi înainte, pentru a vă bucura de gustul lor desăvârşit.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *