Poarta Infernului din Turkmenistan [VIDEO]

Încălzirea permafrostului a dus la apariţia unor cratere imense. Unul dintre cele mai mari este craterul aprins din Turkmenistan, din apropierea orasului Darvaz, pe care localnicii l-au numit „poarta către Iad”, relatează sciencealert.com.

Localnicii au numit-o poarta „Poarta catre Iad” si, la o prima vedere, imensul crater aprins are toate atributele pentru a fi asemanat cu mitologica poarta catre lumea subpamanteana. Nimeni nu stie unde duce si, de 35 de ani, craterul nu a putut fi explorat niciodata. In schimb, numarul turistilor care se inghesuie sa admire minunea creste de la an la an.

Totul a inceput in urma cu 35 de ani, atunci cand o echipa de geologi sovietici, forand in cautarea zacamintelor de gaze naturale, a descoperit intamplator o uriasa caverna subterana. Atunci, toate echipamentele de forare a fost inghitite de prabusirea terenului iar din pamant s-au ridicat cantitati uriase de gaz.

Temandu-se de o poluare pe scara larga, geologii au aprins gazul si, de atunci, acesta continua sa arda necontenit dand craterului aspectul unui peisaj rupt din povestile cu demoni. Cantitatea de gaz arsa in tot acest timp este aproape imposibil de estimat dar resursele Portii Iadului par sa continue inca pentru multa vreme.

În aprilie 2012, Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele Turkmenistanului, a ordonat ca acest crater să fie acoperit, însă aceasta nu s-a întâmplat încă.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *