S-a prelungit codul galben de ninsori! Este emis și un cod portocaliu de ninsori abundente, în câteva județe din țară

Zilele trecute ANM a emis un cod galben de ninsori în toată țara.

Acum, meteorologii au anunțat că acesta s-a extins iar în câteva județe este emis și un cod portocaliu de ninsori viscolite extins, valabil până sâmbătă! Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Portocaliu de ninsori abundente în Carpaţii Meridionali şi sudul Carpaţilor Orientali, în special la altitudini de peste 1400 metri.

O avertizare de Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori vizează cea mai mare parte a ţării.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va fi deosebit de rece și temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, aria acestora se va restrânge către nord-est.
În regiunile sudice și sud-estice va ploua, iar la munte și în zonele mai joase de relief din nordul și centrul Moldovei, Transilvania şi Banat se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare și local se va depune strat de zăpadă.
Cantităţile de apă vor depăşi 20- 25 l/mp şi pe arii restrânse, iar în sud-vest, 40- 50 l/mp.
Vântul va avea intensificări temporare în Banat, Muntenia, Dobrogea şi local în Oltenia şi Moldova unde rafalele vor depăşi 55- 65 km/h şi pe arii restrânse 70- 75 km/h.

La munte, vor fi precipitaţii, predominant ninsori, temporar viscolite şi se va depune strat de zăpadă.

Meteorologii spun că va fi vreme deosebit de rece până în 8 aprilie, cu temperaturi care vor fi cu 8- 12 grade sub mediile multianuale.
În jumătatea de nord a ţării vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, iar local şi temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 -55 km/h îndeosebi în Moldova, Dobrogea, sudul Banatului şi al Olteniei, precum şi la munte.

Potrivit meteorologilor, se va depune strat de zăpadă consistent în special la altitudini mai mari de 1400 m. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55- 60 km/h şi vor fi perioade în care va fi viscol şi vizibilitate scăzută.

În perioada următoare, sunt așteptate cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece.

Șoferii trebuie să înfrunte vremea de iarnă în aproape toată țara.
În multe regiuni ale țării, drumarii au misiuni serioase de deszăpezire, chiar dacă suntem în aprilie, iar accidentele pe șoselele acoperite de zăpadă s-au ținut lanț în ultimele ore.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *