Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Creștinii ortodocși sărbătoresc în fiecare an, pe 29 iunie pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Aproximativ 500.000 de români își sărbătoresc astăzi onomastica.Cercetările mai noi au stabilit cu o anume precizie că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67.Petru fiind răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel tăindu-i-se capul. Cei doi apostoli sunt autori de epistole care au fost incluse de Biserică în textele canonice ale Noului Testament. Moaştele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse împreuna.
Sărbătoarea este una din cele mai vechi ale creștinătății și își are rădăcinile în secolul al ii-lea, mai întâi la Roma, mai apoi s-a răspândit în toată creștinătatea încă de pe vremea împăratului Constantin cel Mare.
Sfinții Petru și Pavel au stat închiși pentru că le spuneau oamenilor că Iisus este fiul lui Dumnezeu. Din cauza faptului că au stat în temniță, ei au devenit ocrotitori ai celor aflați în închisoare în România.
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, aproape 500.000 de români îşi serbează onomastica, de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, dintre care peste 370.000 sunt bărbaţi şi peste 120.000 sunt femei.
Bărbaţii care îşi serbează onomastica, poartă nume cum ar fi: Petru, Pavel, Paul, Petrică și Petrișor.
Dintre femeile care își sărbătoresc astăzi ziua de nume, regăsim nume cum ar fi: Petruța, Petronela, Paula, Paulina.
Printre obiceiurile și tradițiile legate de această zi, se regăsesc:
Oamenii poartă pelin și usturoi în buzunare ca să le meargă bine tot anul.
Se dă de pomană în această zi pentru sufletele celor morți.
Pentru sporul casei se duc la biserică pentru a fi sfințite pachete cu colaci, lumânări și alte alimente.
La mulți ani sărbătoriților de astăzi!

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *