Secretul murăturilor

secretul-muraturilor

Murăturile sunt alimente care prin procesul de fermentație, singure sau cu ajutorul Lactobacillus-ului plantarum, își scad pH-ul, își măresc aciditatea astfel putând fi conservate mai multe luni sau peste un an. În procesul de murare alimentele sunt scufundate în saramură sau într-o soluție de oțet.

De aproape 5.000 de ani, cea mai întâlnită metodă de a conserva legumele şi fructele pentru mai mult timp este a le pune la murat. Fiind un tip de mâncare care se putea transporta cu uşurinţă, tinându-le de foame călătorilor şi marinarilor, în timp ce famiilor le oferea o sursă de hrană în timpul lunilor geroase de iarnă.

Conservarea alimentelor se făcea în oţet, saramură sau în soluţii asemănătoare. Originea exactă a acestui proces nu este cunoscută exact, dar arheologii consideră că primele alimente murate datează din perioada mesopotamienilor, undeva în jurul anului 2400 î.Hr. Câteva secole mai târziu, pe Valea Tigrului, în India, au fost puşi la murat primii castraveţi. Castraveţii sunt menţionaţi de două ori în Biblie, şi unii istorici îi plasează în urmă cu 3000 de ani, în Asia de vest, Egipt şi Grecia.

În întreaga lume există o gamă largă de alimente care se murează de la legume, la pește și până la carne și ciuperci, dar în România în mod tradițional se păstrează la murat mai ales: gogonele, castraveți, varză, conopidă, pepeni, sfeclă roșie și ciuperci, iar în oțet îndeosebi ardeii și gogoșarii. Pentru aromatizarea murăturilor se folosesc: mărar, crenguțe de vișin, ienibahar, usturoi, boabe de muștar, cuișoare, țelină, hrean, piper. Saramura după procesul de fermentare devină moare care este puternic aromată și acrișoară, în unele gospodării se consumă ca atare sau se folosește la înăcritul ciorbelor.

Psihologii de la Universitatea din Maryland au realizat un studiu ale cărui concluzii au fost publicate în revista ştiinţifică Psychiatry Research.

Murăturile sunt alimente fermentate, deci conţin probiotice, bacterii bune care ajută la menţinerea tranzitului intestinal. Mai departe, acest aspect contribuie, spun psihologii americani, la ameliorarea simptomelor de anxietate.

Totodată, murăturile, dar nu numai, ajută la reducerea nivelului de stres şi pot chiar să întărească sistemul imunitar.

Concluziile cercetătorilor se bazează pe răspunsurile a 710 persoane, care au completat un chestionar ce cuprindea întrebări legate de consumul, pe o perioadă de 30 de zile, a diverse alimente şi băuturi fermentate, printre care castraveţi muraţi, varză şi alte legume murate, vin, bere, cidru, iaurt, kefir, brânzeturi etc.

Deşi psihologii sunt încântaţi de această descoperire, mai sunt necesare studii suplimentare care să demonstreze cu certitudine că probioticele pot avea acelaşi efect precum antidepresivele.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *