Venirea primăverii este celebrată astăzi peste tot în România!

Venirea primăverii este celebrată peste tot în România!
Ziua de 1 Martie este ziua în care femeile primesc mărțișoare, flori și felicitări de la cei care le prețuiesc.

Și pentru că femeile pe care le apreciem pot fi la distanță, mesajele text – trimise prin Facebook sau WhatApp – sunt o bună modalitate prin care putem să le transmitem gândurile noastre bune, de Mărțișor.

În zilele noastre, mărţişorul, făcut din două fire răsucite – unul alb şi celălalt roşu – şi de care, de cele mai multe ori, se prinde un mic obiect artizanal, este dăruit doamnelor şi domnişoarelor în ziua de 1 martie. „Astăzi semnificaţiile principale ale Mărţişorului sunt de natură simbolică. Amuleta însoţitoare a şnurului particularizează mesajul simbolic şi alegoric al mărţişorului (floarea – frumuseţea, coşarul şi potcoava – purtătoare de noroc, fluturele – gingăşia)

Considerat vestitorul primăverii, Mărțișorul rămâne una dintre „atențiile” cele mai gingașe de dăruit unei persoane. Este un obicei străvechi care a dăinuit din generație în generație și care astăzi trece totuși printr-un proces de reinventare, mulțumită atenției pe care i-o acordă designerii de produs din țara noastră. Așa că în locul tradiționalului bănuț legat cu o sforicică împletită cu alb și roșu, mărțișorul zilelor noastre te uimește prin concept și materiale, prin varietatea designului și posibilitățile de personalizare.

1 Martie și Mărțișorul – tradiții și obiceiuri

Mărţişorul este unul dintre cele mai vechi şi populare obiceiuri româneşti. Tradiţia Mărţişorului are o vechime considerabilă şi, potrivit acesteia, se spune că persoana care poartă un mărţişor este ferită de rele şi că acesteia îi merge bine tot anul. Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat, la 6 decembrie 2017, înscrierea „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul)” – dosar multinaţional coordonat de România şi elaborat împreună cu Republica Moldova, Macedonia de Nord şi Republica Bulgaria – în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. „Simbol al celor mai curate sentimente şi păstrător al unor mari speranţe pentru anul abia început, mărţişorul nu încetează să fascineze. Sub nenumărate înfăţişări, de la simplul şnur, cel mai adesea alb-roşu, însoţit sau nu de o amuletă, până la cele mai meşteşugite forme, prins în piept sau la încheietura mâinii şi apoi agăţat adeseori într-un pom înflorit, dăruit fetelor, dar şi băieţilor, mărţişorul este unul dintre cele mai populare obiceiuri româneşti”, se aminteşte pe site-ul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Numele oficial al lunii martie a influenţat, în ultimele decenii, generalizarea denumirii sărbătorii care cade la 1 Martie, Mărţişor, în defavoarea altor denumiri mai vechi, cum ar fi Dochia, Dragobete. Tot „mărţişor” se numeşte şi cadoul făcut de 1 martie, arată Ion Ghinoiu în lucrarea sa „Sărbători şi obiceiuri româneşti” (Editura Elion, 2002). „Mărţişorul reprezintă un vechi obicei cu caracter lunar şi feminin, răspândit pe tot teritoriul României, practicat şi în alte zone sud-est europene. Iniţial, şnurul împletit, un fir roşu şi unul alb, era confecţionat de femei şi oferit în familie şi în comunitate, dăruit în principal persoanelor de sex feminin. Astăzi este dăruit de bunici/părinţi/naşi copiilor pentru a fi sănătoşi, de flăcăi fetelor pentru a fi frumoase şi drăgăstoase, de bărbaţi femeilor, de copii mamelor, bunicilor, rudelor, de fete şi femei altor fete şi femei. De remarcat că în unele zone din Moldova şi Transilvania este dăruit şi bărbaţilor”, potrivit site-ului Institutului Naţional al Patrimoniului. Odată cu 1 martie se intră şi în „zilele Babelor”. Conform tradiţiei populare, primăvara începe cu Baba Dochia şi zilele ei, cunoscute drept „Zilele babei” (primele 9 sau 12 zile ale lunii martie). Zilele babei corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte, urcuş dedicat morţii şi renaşterii sezoniere a zeiţei agrare şi a timpului calendaristic, în preajma echinocţiului de primăvară. Astfel, la români, simbolul mărţişorului este corelat şi cu Baba Dochia, după unele tradiţii, firul Mărţişorului fiind tors de aceasta în timp ce urca cu oile la munte.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *