Ziua Naţională a Medicului Veterinar este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 mai. Această zi reprezintă un omagiu pentru toți cei care, cu dăruire au contribuit la definirea profesiunii de medic veterinar şi la progresul medicinii veterinare româneşti.
15 mai a fost stabilită ca Ziua Națională a Medicului Veterinar la Congresul Național de Medicină Veterinară din anul 1994, deoarece de această dată sunt legate o serie de evenimente foarte importante pentru medicina veterinară românească.
Pe 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Veterinară, în cadrul Scolii de Medicină şi Farmacii, înființată și condusă de Carol Davilla. Zece ani mai târziu, tot pe 15 mai, un colectiv de 14 medici veterinari au semnat o «Declarațiune», care a stat la baza înființării Societății de Medicină Veterinară. Aceasta a fost desființată în anul 1949, pentru ca mai apoi, pe 15 mai 1971 să se reînființeze, iar ulterior să fie denumită Asociația Medicilor Veterinari din România.
Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală și independentă, cu organizare autonomă reglementată. Este organizată și funcționează în baza principiului autonomiei, în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari.
Audio de la directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, Pavel Borchescu