Ziua prăjiturii cu ciocolată

Astăzi, 27 ianuarie, este ziua care sărbătorește prăjitura cu ciocolată!

Prăjitura cu ciocolată este cel mai apreciat desert la nivel mondial și oferă o varietate foarte mare în ceea ce privește rețetele și amestecul ingredientelor.

Ciocolata, ingredientul care se obține din cacao, zahăr, uneori lapte și arome speciale, a apărut în America Centrală acum aproximativ 4.000 de ani. Fructele arborelui de cacao erau prăjite și pisate, iar praful obținut era folosit inițial la prepararea unor băuturi utilizate de indigeni la ritualuri religioase.

Adusă în Europa, spaniolii își preparau băutura de ciocolată la fel ca nativii americani, dar au adăugat un singur ingredient, zahărul, care avea să transforme pudra amăruie de cacao în cel mai iubit aliment dulce. În momentul actual, Africa de Vest este principalul producător de cacao din lume, datorită climei care permite creșterea unei varietăți de arbori de cacao.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de zaharuri libere cuprins între 15-28 de grame pentru fete și intre 16-37 de grame pentru băieți pe zi, cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani( crește cantitatea o data cu vârsta). Asta înseamnă că putem consuma 3,5-9 lingurițe de zaharuri pe zi. Pare mult la prima vedere, dar știați că un pahar de băutură carbogazoasa conține 5 lingurițe de zahăr?

Tot OMS ne dă și o soluție: să consumam dulciurile ca parte integrantă a meselor principale și nu ca gustări.

Inventată în urmă cu peste 2000 de ani, ciocolata are și numeroase beneficii: stimularea serotoninei( hormonul fericirii), efect antioxidant, anticancerigen. Deși conține grăsimi nesaturate, nu crește colesterolul.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *