A început a doua etapă a campaniei de vaccinare

Până acum se la începutul campaniei s-au vaccinat peste 100 de mii de români, iar în Caraș Severin se vaccinaseră aproape 1400 de cetățeni. În această săptămână au ajuns în România încă 150 de mii de doze din vaccinul Pfizer, iar miercuri au ajuns și vaccinurile de la compania Moderna. În această săptămână ar trebuie să înceapă etapă a două a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în care este inclusă populația cu risc.
Persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:
-beneficiarii din centrele sociale
-persoanele care au peste 65 de ani
-persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, -afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
Tot în această etapă vor fi imunizaţi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

* personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);

* personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autorităţii judecătoreşti;

* personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume); uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; transport de persoane şi mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; comunicaţii (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Radio şi Televiziune naţionale); personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale); personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

“Vaccinarea în masă reprezintă singura soluţie pentru a ne întoarce, cât mai rapid, la normalitate şi a ne relua în siguranţă toate activităţile care ne-au lipsit enorm în ultimul an. De succesul campaniei de vaccinare depind în egală măsură relansarea economiei şi evitarea unor crize profunde, ale căror efecte pot lăsa urme adânci în societate, educaţie şi economie”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Astăzi președintele Iohannis s-a vaccinat.
Cetățenii se pot programa pentru etapa a doua de vaccinare cu ajutorul medicului de familie sau înscririndu-se direct pe platforma vaccinare.ro, platformă care va fi diponibilă începând cu ra 15.30.

Pentru a ușura accesul la vaccin a celor din mediul rural aparținătorii pot face programare. Mai mult o persoană poate înscrie pe platforma on-line până la 10 persoane. În aceast moment în Caraș Severin funcționează centre de vaccinare la Spitalele din Caransebeș, Oravița, și Moldova Nouă. La Reșița un centru de vaccinare va funcționa de săptămâna viitoare.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *