Alimente care îţi provoacă senzaţia de foame

Când îți este foame, mănânci, însă trebuie să știi că anumite alimente nu îți lasă deloc senzația de sațietate. Foamea este rezultatul unor interacțiuni care au loc în stomac, intestine, creier și pancreas și este un circuit care poate fi foarte ușor dat peste cap.

În caz că îţi este în continuare foame, chiar dacă ai mâncat, este posibil ca „vinovat” să fie unul dintre aceste alimente.

Atunci când iei o gustare, mai ales în apropierea unei mese principale, este posibil ca alimentele consumate atunci să îţi crească pofta de mâncare şi nu să o diminueze, este de părere Dr. Belinda Lennerz, endocrinolog şi cercetător la Harvard.

„Mirosul, gustul sau chiar văzul unor alimente pot genera creşterea apetitului, stimulii la nivelul creierului percepând asta ca pe o viitoare masă. În acelaşi timp, câteva înghiţituri de mâncare declanşează dorinţa de a consuma mai mult, lucru ce nu poate fi satisfăcut de câteva chipsuri sau o banană”, afirmă Lennerz.

Iată care sunt alimentele ce îţi provoacă şi mai mult senzaţia de foame:

Alcoolul

Potrivit unui studiu publicat in Alcohol & Alcoholism, trei portii de alcool iti pot da peste cap nivelul de leptina, hormonul care potoleste foamea si te mentina satula. “Alcoolul consuma depozitele de glicogen din corp, facandu-te sa poftesti la dulciuri ca sa refaci depozitele”, spune medicul nutritionist Sue Decotiis, citata de health.com.

Albuşul de ou

”Există un motiv pentru care ar putea să îţi fie foame la scurt timp după ce mănânci omleta din albuşuri de ou dimineaţa. Cu toate că albuşurile reprezintă o sursă excelentă de proteine, o mare parte a grăsimilor, vitaminelor şi mineralelor se află în gălbenuş, iar o analiză din 2010 publicată în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că grăsimile saturate nu sunt asociate unui risc crescut de boli cardiace coronariene, accident vascular cerebral sau boli vasculare coronariene”, spune St. John.

Sucurile fără zahăr şi snack-urile cu îndulcitori artificiali

Fie ca bei sucuri cu acid, fie ca folosesti indulcitori la cafea, rezultatul e acelasi: iti excita celulele creierului si le fac sa creada ca urmeaza sa primeasca ceva dulce, dar apoi le dezamagesc. Concluzia e ca poti pofti mai mult la dulciuri daca consumi indulcitori artificiali.
Sucurile naturale sunt sanatoase, dar atunci cand contin prea multe zaharuri si prea putine fibre, iti pot creste zaharul din sange (glicemia) si o pot prabusi destul de rapid, cauzand, ulterior, o foame nestapanita. Ca sa-ti faci sucuri mai sanatoase, foloseste si coaja fructelor si adauga pudra proteica in ele.

Chipsurile, pâinea, alunele sărate sau biscuiţi

„Chipsurile din cartofi, precum şi pâina ori biscuiţii se încadrează în categoria carbohidraţilor procesaţi. Atunci când sunt consumate, aceste alimente duc la creşterea nivelului de glicemie din sânge, ceea ce va face ca organismul să producă o cantitate mai mare de insulină”, a declarat Lennerz, afirmând că acest lucru va genera ulterior o senzaţie mai mare de foame. Dupa ce mananci ceva sarat, automat poftesti si la dulce. Chipsurile, covrigeii, alunele sarate contin carbohidrati care se digera rapid, iar nivelul glicemiei creste si scade brusc. Rezultatul este o pofta nebuna de dulce pentru ca glicemia sa se stabilizeze si corpul sa-si recapete energia.

Pastele

Cauzeaza aceleasi probleme ca si painea alba, insa, in cazul lor, partea proasta e ca poti manca mult prea multe. Portiile restaurantelor sunt mult mai mari decat ai nevoie. Si, nu uita ca si sosul conteaza cand vorbim despre adaugarea de calorii inutile la meniu!

Prăjiturile şi dulciurile

Zahărul, în diverse forme, generează un apetit mai mare decât o fac alte surse de energie, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Yale. Practic, creierul îi va spune corpului că nu te-ai săturat, astfel că va trebui să consumi mai multă mâncare penru a potoli această senzaţie, afirmă Dr Robert Lustig, endocrinolog la Universtitatea din California.
Cerealele colorate

“O incarcatura asa de mare de carbohidrati dimineata, cand nivelul cortizolului este foarte crescut inseamna un atac dublu asupra metabolismului”, spune Decotiis. In timpul noptii si dimineata, corpul produce cantitati mari de cortizol, pregatindu-te pentru ziua care urmeaza. Cu cat nivelul de cortizol e mai mare, cu atat corpul metabolizeaza mai greu zaharul consumat, iar acesta se depune in corp sub forma grasimi.

Iaurt sărac în grăsimi

Mai multe studii au arătat că anumite tipuri de iaurt pot genera o senzaţie mai mare de foame, în special cele sărace în grăsimi. Explicaţia este faptul că cele din urmă conţin mai mult zahăr ori carbohidraţi procesaţi, ce vor genera efectele amintite mai sus.

Pizza

Combinatia de blat din faina alba, uleiuri hidrogenate, branza procesata si conservanti de la mezeluri iti dau peste cap glicemia, hormonii ce regleaza apetitul si zonele din creier care controleaza foamea.

Fast-food

Aproape fiecare ingredient din produsele fast-food este creat pentru a te face sa-ti comanzi o portie mare de mancare sau sa-ti mai comanzi in plus! Spre exemplu, grasimile trans inflameaza tractul intestinal si dau peste cap abilitatea corpului de a produce hormonii care controleaza apetitul (dopamina si serotonina). Siropul de porumb, bogat in fructoza, si gasit in condimente, chifle si deserturi, cauzeaza cresteri si caderi bruste ale glicemiei. Sarea duce la deshidratare – care are simptome similare cu foamea. Si, uite asa, te lasi pacalita si iti mai comanzi ceva!

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *