Astăzi este Ziua Internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor


Astăzi este Ziua Internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor.

„În primele 10 luni din acest an, în județul nostru au fost sesizate cu aproximativ 9,6% mai puține infracțiuni din sfera violenței în familie, față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind înregistrate 430 de astfel de fapte.
În mediul urban infracțiunile de violență în familie au scăzut cu aproximativ 16,7% fiind înregistrate 249 de fapte, în schimb, în mediul rural au fost într-o ușoară creștere, cu aproximativ 2,25 %, fiind sesizate 181 de astfel de infracțiuni.
Dintre acestea, cele mai multe, 255, sunt infracțiuni de lovire sau alte violențe, urmate de cele de abandon de familie, 81 de infracțiuni și amenințare, 53 de infracțiuni.
Majoritatea autorilor, 362, sunt bărbați. În ceea ce privește victimele, 276 au fost de sex feminin.
Referitor la relația dintre victimă si autor, în 271 de cazuri a fost vorba despre soți sau foști soți, actuali sau foști parteneri.
În primele 10 luni, polițiștii cărășeni au intervenit la 611 cazuri de violență în familie, 336 în mediul urban și 275 în mediul rural.
În urma acestor intervenții, polițiștii au emis 119 ordine de protecție provizorii, în situații în care s-a constatat existența unui risc iminent pentru victimă, 87 la cazuri din mediul urban și 32 din mediul rural.
54 de victime au refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu.
Din cele 119 ordine de protecție provizorii, 33% au fost transformate în ordine de protecție.
De asemenea, în aceeași perioadă, la nivelul județului au fost emise 106 ordine de protecție de către instanțele de judecată.
După locul comiterii faptelor, 311 infracțiuni de violență domestică au fost comise la domiciliul victimei sau al autorului, iar 119 în spațiul public.

Atunci când victima se confruntă cu o situație de violență în familie, pentru înlăturarea stării de pericol, aceasta se poate adresa:
Serviciului de urgență 112, transmițând operatorului că se află într-un pericol iminent.
Unității de poliție pe a cărei rază teritorială își are domiciliul/reședința prin depunerea plângerii penale împotriva agresorului.
Unității de primiri urgențe sau Serviciului de medicină legală – în cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, aceasta se poate adresa la unitatea de primiri urgențe pentru a fi evaluată/tratată, după caz.
Furnizorilor de servicii sociale – direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului care se regăsește în fiecare reședință de județ/direcțiile de asistență socială de pe lângă primării sau la sistemul public de asistență socială/ organizații nonguvernamentale. Victima se poate adresa acestor entități pentru consiliere și suport, consiliere psihologică și informații.
Call center-ului 0800 500 333 cu program continuu, 24h/24h, 7 zile din 7, linie telefonică gratuită destinată victimelor violenței în familie.

În fiecare an, pe 25 noiembrie, este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
În acest context, polițiștii cărășeni desfășoară activități informative-preventive, în cadrul cărora sunt transmise și informații privind aplicația Bright Sky RO, dedicată prevenirii violenței domestice.
Aplicația Bright Sky RO oferă asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice, persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o astfel de persoană. Ghidul care detaliază tipurile de abuz este cea mai accesată funcție din aplicație.
Peste 10.000 de români se protejează de violența domestică și folosesc activ aplicația Bright Sky RO. De la lansare și până în prezent, aplicația a fost utilizată de aproape 32.000 de ori, de românii care sunt victime ale violenței domestice sau de către cei care aleg să raporteze astfel de situații.
Bright Sky RO este singurul instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenței domestice din România. Aplicația fost lansată de Fundația Vodafone România, în parteneriat cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, în luna mai 2020.”

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *