Atenție! Se pot da amenzi și în starea de alertă

Guvernul a adoptat Hotărârea prin care se declară starea de alertă, timp de 30 de zile, pe teritoriul României. Potrivit noii legi, Hotărârea va fi trimisă Parlamentului, care trebuie să dea, în cinci zile, vot în încuviinţare a stării de alertă. O dată cu noua Hotărâre, autorităţile pot da amenzi, în cazul nerespectării regulilor impuse pe perioada stării de alertă.

Cele mai importante reguli sunt obligativitatea purtării măştii de protecţie, în spaţiile închise precum şi obligaţia de a ieşi din localitate doar pentru anumite motive, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere. Amenzile sunt mai mici decât în starea de urgenţă, şi ajung până la 2.500 de lei, pentru persoanele fizice care încalcă restricţiile.

Premierul a cerut instituţiilor cu drept de control să fie „extrem de prezente în teren” şi să se asigure că toate măsurile impuse prin starea de alertă sunt respectate de cetățeni. Ludovic Orban a avertizat că se vor da amenzi tuturor celor care nu se supun. „S-au micşorat amenzile, dar vom aplica amenzile, pentru că (altfel) cum facem diferenţa între cei 98% dintre cetăţenii români care sunt corecţi, care respectă legea, care se comportă în conformitate cu regulile stabilite şi cei 2% care nu respectă legea? Normal că este o formă prin care-i determinăm pe cei care nu respectă regulile şi care-i pun în pericol pe ceilalţi îi determinăm şi prin această pârghie care este amenda. Există şi cealaltă pârghie penală, pentru că sunt anumite situaţii în care o faptă de zădărnicire a combaterii epidemiei poate constitui o faptă penală în conformitate cu Codul penal”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *