Apa este esentiala pentru o stare buna de sanatate, insa nevoile varieaza de la individ la individ. Cata apa trebuie sa bem zilnic? O intrebare simpla cu raspuns complex. Cercetarile au scos la iveala o multime de recomandari de-a lungul anilor, insa, adevarul este ca necesarul de apa depinde de mai multi factori, inclusiv starea ta de sanatate, cat de activ esti si unde locuiesti. Această întrebare nu este tocmai corectă datorită faptului că pentru organism nu contează sursa din care provine apa și aceasta poate fi luată din diferite lichide sau din alimente.
Totuși, pentru că apa nu are calorii este considerată cea mai sănătoasă și trebuie să reprezinte cea mai mare parte din consumul zilnic de lichide.
Cata apa trebuie sa bem zilnic?
In fiecare zi elimini apa prin respiratie, transpiratie, urina si defecatie. Pentru ca organismul tau sa functioneze normal, trebuie sa-i realimentezi rezervele de apa prin consumul bauturilor si alimentelor care contin apa.
Asadar, de cata apa are nevoie un adult normal, sanatos, care traieste intr-un mediu cu clima temperata? Institutul American de Medicina a determinat urmatoarele valori:
In cazul barbatilor, aportul zilnic de apa trebuie sa fie de 3l (aproximativ 13 pahare) zilnic iar femeile trebuie sa consume 2.2l (adica 9 pahare) zilnic.
Ce se intampla cu cele 8 pahare de apa pe zi?
Toti am auzit despre consumul celor 8 pahare de apa zilnic. 8 pahare de apa inseamna in jur de 2l, adica cu doar 1 pahar mai putin fata de recomandarile de mai sus. Desi regula de 8 pahare nu are suport stiintific, ramane populara pentru ca este usor de retinut.
Până de curând specialiștii recomandau consumul a aproximativ 2-3 litri de lichide pe zi sau 2 litri de apă.
Cercetările recente au arătat că organismul nu are nevoie de o cantitate atât de mare de lichide și că aproximativ 1.2 litri de lichide sunt suficienți.
Organismul uman consumă (pierde) zilnic aproximativ 2.5 litri de apă, dar prin alimentație mai obținem un litru și corpul recuperează aproximativ 300 ml prin intermediul reacțiilor chimice din interiorul celulelor.
Prin lichide nu ne referim doar la apă ci și la lapte, sucuri naturale, alte băuturi.
Din cele spuse mai sus reiese că din alimentație luăm aproape la fel de multa apă ca din lichide. Trebuie să tineti cont că legumele și fructele au în general peste 80% apă și că sunt o sursă foarte sănătoasă și de care ar trebui sa profitați din plin.
În calculul cantității zilnice de apă intră și supele, ciorbele și alte alimente.
Pentru a nu vă încurca în detalii trebuie să țineți minte ca indiferent de sursă organismul dumneavoastra are nevoie de 2,5 litri de apă și în zilele în care nu ați consumat legume, fructe și alte alimente bogate în apă trebuie să consumați mai mult de 1,2 litri de lichide.
După cum observați, obținerea cantității necesare de apă nu ar trebui să fie o problemă, dar după cum am spus mai sus cantitatea de apă necesară unei persoane depinde de mai multi factori ca vârsta, stilul de viață, metabolism, starea de sănătate, factorii de mediu și condițiile în care iși desfășoară activitatea.
Probabil că estimarile anterioare de 2-3 litri de lichide zilnic erau făcute astfel încât să includa cât mai multe categorii de persoane. Pentru a fi siguri că nu consumați prea puține lichide cred că 1.5 litri reprezintă cantitatea ideală.
Ca surse de lichide trebuie evitate acelea ce au efecte diuretice ca bauturile alcoolice, ceaiurile, cafeaua și bauturile de tip cola. Trebuie evitate și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr și aditivi.