Ce au în comun Ianţu, Rihanna şi Kurt Cobain?

Ce au în comun Ianţu, Rihanna şi Kurt Cobain?

La Mulţi Ani, Rihanna!

Robyn Rihanna Fenty s-a născut la data de 20 februarie 1988 în parohia Saint Michael din Barbados și este primul copil al familiei sale, având doi frați mai mici, Rorrey și Rajad Fenty. Tatăl său, cu ascendenți irlandezi și barbadieni, Ronald, este paznicul unui depozit, iar mama sa, Monica este o contabilă cu origini guianeze. Rihanna a început să cânte la vârsta de șapte ani, avându-le ca surse de inspirație pe Alicia Keys și Beyonce Knowles. Copilăria interpretei a fost afectată de mariajul defectuos al părinților săi, care au divorțat când ea avea paisprezece ani, dar și de faptul că tatăl său era dependent de droguri. Rihanna a urmat cursurile Școlii Memoriale Charles F. Broome în gimnaziu, iar mai târziu Școala Combermere, unde a format un grup muzical alături de două dintre colegele sale. In adolescență ea s-a înrolat într-un program militar, care organiza antrenamente alături de militarii din Barbados, cântăreața Shontelle fiindu-i instructor.

În anul 2003 formația Rihannei a fost prezentată producătorului american Evan Rogers, care se afla într-o vacanță în Barbados. Ulterior, Rogers afirma că „în momentul în care Rihanna a intrat în cameră, celelalte două cântărețe nici nu mai contau.” La vârsta de șaisprezece ani Rihanna s-a mutat în S.U.A. împreună cu mama sa, iar Carl Sturken a ajutat-o pe interpretă să înregistreze primul său album demonstrativ, care conținea o preluare a șlagărului „For the Love of You”, de Whitney Houston. Înregistrările discului au durat aproape un an, având în vedere că Rihanna era încă studentă și nu putea lucra decât în vacanțe. Pe parcursul anului 2004 discul demonstrativ a ajuns la președintele casei de discuri Def Jam, Jay-Z, care i-a propus interpretei un contract de management.

Stilul muzical al Rihannei s-a schimbat odată cu lansarea ultimelor trei albume. Iniția interpreta era adeptă al stilului reggae, fiind influențată de muzica pop, R&B și dancehall. Ulterior muzica Rihannei a preluat elemente caracteristice muzicii R&B contemporane, dance-pop, pop-rock, dar și subgenuri caraibiene precun soca sau dancehall. Odată cu lansarea primului album, Music of the Sun, și promovarea cântecului de debut, „Pon de Replay”, criticul de muzică Jason Birchmeier de la Allmusic afirma că „muzica Rihannei sintetizează ritmurile din Caraible, introducându-le în cântece dance-pop.” Publicația NME o compara pe interpretă cu o „mixtură complicată dintre muzica dancehall, reggae și R&B contemporană.” Odată cu lansarea celui de-al doilea album, A Girl Like Me, piesele Rihannei au fost intens criticate, fiind considerate a fi prea asemănătoare cu muzica produsă de Beyoncé Knowles. Presa din S.U.A. i-au acordat recenzii nefavorabile interpretei și au comparat muzica, videoclipurile, interpretările și ținutele Rihannei cu cele promovate de Beyoncé. Conflictul mediatic a continuat, iar Jay-Z a fost acuzat că ar vrea să o transforme pe Rihanna într-o nouă replică a lui Beyoncé. Barry Walters, de la Rolling Stone, consideră că albumul A Girl Like Me este „minoritar dancehall, dar predominant R&B.”Stilul muzical abordat de interpretă pe albumul Good Girl Gone Bad a fost numit „cât se poate de pop”, iar șlagărul „Umbrella” a fost apreciat pentru modul în care îmbina muzica pop și elementele muzicii hip hop.

 

In memoriam Kurt Donald Cobain

Kurt Donald Cobain (n. 20 februarie 1967 – d. 5 aprilie 1994) a fost un cântăreţ, chitarist şi compozitor în formaţia de muzică rock Nirvana, originară din Seattle. Cobain s-a născut în Aberdeen, Washington şi a avut parte de o copilărie dificilă, la care a făcut referire în unele cântece şi interviuri. Cunoscut pentru versurile sale abrazive şi tulburătoare, precum şi pentru registrul vocii, Cobain este considerat unul din cei mai influenţi cântăreţi rock din toate timpurile.

Cobain a format în 1986 trupa „Nirvana”, împreună cu Krist Novoselic. În primii doi ani trupa a devenit cunoscută printre amatorii de grunge din Seattle. În 1991 lansarea videoclipului pentru piesa „Smells Like Teen Spirit” de pe albumul „Nevermind” a marcat schimbarea preferinţelor în rândul fanilor muzicii rock „mainstream”, care în anii ’80 preferaseră stiluri precum glam metal, arena rock, sau dance-pop, către grunge şi rockul alternativ în general. Mass-media a transformat acel cântec în „anthem-of-a-generation” („imn al unei generaţii”) şi pe Cobain în „purtătorul de cuvânt” al Generaţiei X, contrar voinţei sale. Printre cântecele compuse de Cobain se numără „Come as You Are”, „Lithium”, „In Bloom”, „Heart-Shaped Box”, „All Apologies”, and „About a Girl”.

În ultimii ani de viaţă Cobain s-a luptat cu dependenţa de droguri şi a făcut cu greu faţă presiunii mass-media, el declarând la un moment dat : „Faimos era ultimul lucru la care voiam să ajung”. Pe 8 aprilie 1994 Cobain a fost găsit mort în casa lui din Seattle. Moartea lui a fost declarată sinucidere, dar acest subiect este încă unul controversat.

 

La Mulţi Ani, Virgil Ianțu!

Născut la Timișoara pe 20 februarie 1971, Virgil Ianțu (numele real Virgil Gătăianțu) crește într-o familie modestă, având un frate, Florin Gătăianțu. Virgil Ianțu a fost prezentatorul multor emisiuni precum: Vrei să fii miliardar?, Copiii spun lucruri trăsnite și Te crezi mai deștept?. Membru al Corului Dr Camera Madrigal 1990-1999 solist, Membru al formației The Fifties (principalul solist fiind Ștefan Bănică Jr.), Ianțu furniza backing-vocals. În prezent, Ianțu prezintă emisiunea Castiga Romania!

A urmat Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, apoi Universitatea Națională de Muzică București, pe care a absolvit-o în 1995. În următorul an a fost admis în Corul Madrigal , mai precis din 1990-1999.

Din 2013 își continuă cariera de cântăreț, cântând inițial o piese a lui Nicu Alifantis, Ce bine că ești, prin amabilitatea Universal Music România, sau alte coveruri din Cultura României.

Ca filantropist s-a alăturat unor cauze umanitare:

• Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC- Lansarea Platformei Naționale pentru Educație (2013- prezent)
• 2% salvează vieți (2011-prezent), alături de Tudor Chirilă, Cabral, Andreea Raicu, campania umanitară dorește redirecționarea a 2% din impozitul pe venit pentru crearea primului Centru de Excelență în Tratatea Cancerului la Copii.
• Telefonul Copilului- Un apel pierdut (2011-prezent), o copilărie pierdută, alături de Gabriela Cristea, Simona Pătruleasa, Silvia Ioniță, Raluca Moianu, o campanie umanitară făcută cu scopul de a strânge fonduri pentru copiii aflați în dificultate care apelează Telefonul Copilului.
• Earth Hour (2009-prezent), alături de Dan Fințescu, Zoli Toth
• Recycle, Raft & Race (2009-prezent), alături de Amalia Enache, Cabral, Andreea Răducan, Iulia Vântur, Malvina Cervenski fiind un program de formare de tineri lideri care să mobilizeze voluntari de mediu în comunitățile lor și să organizeze propriile acțiuni de ecologizare.
• Atenție, Copii Online (2008-prezent), alături de Aurora Liiceanu, o campanie de conștientizare a importanței calității utilizării internetului de către copii
• Hospice Casa Speranței, proiect desfășurat în 2013 la Semimaratonul Internațional București (19 mai) și la Maratonul Internațional București (5-6 octombrie) pentru a încerca să stabilească un nou record de generozitate – cel mai mare număr de alergători care susțin o cauză nobilă în competițiile de alergare din România. A dublat de altfel, și vocea lui Bolt din filmul cu același nume în 2008, alături de Mihaela Rădulescu, și Dani Oțil.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *