Ceaiul negru – sănătos sau nu?

Ceaiul negru are un loc unic in lumea ceaiului. Originea ceaiului negru a fost China. Acesta a fost adus din China de catre britanici la Londra, Anglia si apoi transplantat in Asia de Sud-Est. Cea mai de succes dintre aceste operatiuni a fost in mica insula din Sri Lanka ( Ceylon asa cum era cunoscut anterior sub dominatia britanica), a carei clima era mai buna decat orice altă tara din lume sa cultive ceai negru. Asa ca ar trebui sa fim recunoscatori atat chinezilor cat si britanicilor pentru aceasta traditie minunata a ceaiului, cu toate beneficiile sale fabuloase aduse sanatatii.

Ceaiul negru este o băutură cu o istorie îndelungată, fiind consumat în China de peste 5000 de ani. Ca şi ceaiul verde şi acesta este obţinut din frunzele de Camellia Sinensis, diferenţa fiind gradul de procesare.

Ceaiul negru este o sursă importantă de cafeină, un compus ce stimulează sistemul nervos central şi inima şi care are acţiune diuretică. O ceaşcă de ceai negru conţine aproximativ 50 mg de cafeină, iar o ceaşcă de cafea între 65 şi 175 mg.

Ceaiul negru conţine şi polifenoli (antioxidanţi), minerale şi vitamine. Cantitatea de polifenoli prezentă în acest tip de ceai este mult mai mică decât cea din ceaiul verde, însă cantitatea de cofeină este de două – trei ori mai mare.

Efectele benefice sunt atribuite antioxidanţilor prezenţi în acesta. Cele mai importante substanţe ce au activitate antioxidantă sunt flavonoidele.

Este cunoscut faptul ca antioxidanţii, datorită neutralizării radicalilor liberi, deţin un rol important în prevenirea afecţiunilor cronice.

Fructele şi legumele sunt principalele surse de antioxidanţi, însă, în Europa, doza recomandată de antioxidanţi nu a fost încă atinsă şi astfel ceaiul (verde, negru, oolong) şi vinul roşu pot fi surse suplimentare de antioxidanţi.

Un consum moderat de ceai negru îmbunătăţeşte mineralizarea oaselor, în special în cazul persoanelor în vârstă, reducând incidenţa fracturilor.

Consumul de ceai creşte indirect, datorită laptelui adăugat, cantitatea absorbită de calciu cu aproximativ 3%.

Ceaiul negru are efecte pozitive şi asupra stării de spirit, memoriei şi performanţei mentale.

Astfel, din cauza conţinutului ridicat de cofeină, ceaiul negru poate produce insomnii, creşte cantitatea de acid gastric – agravând simptomele ulcerului, scade nivelul de sodiu / potasiu din sânge (datorită efectului diuretic) şi creşte tensiunea arterială.

Din cauza cafeinei, persoanele ce sufera de afecţiuni hepatice, cardiace sau de diabet pot consuma ceai negru doar după ce au consultat un medic specialist.

Consumul de ceai negru nu este recomandat nici în timpul sarcinii şi alăptării pentru că poate produce avort spontan, dezvoltarea lentă a fătului, creşte riscul de SIDS (moartea spontană a fătului după naştere), poate produce malformaţii congenitale, anemie şi insomnie.

Ceaiul negru, ca şi cafeaua, împiedică absorbţia fierului şi nu trebuie consumat înainte şi după masă (poate fi consumat cu o ora înainte de masă şi la o oră şi jumătate după aceasta)

Întreruperea bruscă a consumului de ceai negru are efecte similare întreruperii consumului de cafea: dureri de cap, tremurături, anxietate, ameţeală etc. Acestea dispar la câteva zile după încetarea consumului.

Consumul moderat de ceai negru (maxim trei ceşti pe zi) nu are efecte adverse decât în foarte puţine cazuri.

Ideal ar fi să alegeţi între consumul de cafea şi cel de ceai negru, cele două băuturi fiind bogate în cofeină. Consumul ambelor băuturi poate genera efecte adverse chiar dacă respectaţi dozele recomandate pentru fiecare băutură în parte.

În cazul în care suferiţi de diabet, afecţiuni cardiovasculare, anemie, afecţiuni hepatice, ulcer sau insomnie consumaţi ceai negru doar după ce aţi consultat un specialist.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *