Cele mai ciudate mâncăruri din lume (III) – fructul durian

Publicația britanică The Daily Telegraph a realizat în secțiunea de călătorii a sa un top top al celor mai ciudate mâncăruri pe care vi-l supunem atenţiei în această săptămână.

Cel mai controversat

Mirosul fructului durian este atât de dezagreabil, încât acesta a fost interzis în taxiuri, în mașinile închiriate și în mijloacele de transport public de-a lungul Asiei de sud-est, deși se spune că fructul este foarte bun la gust. A mânca durian este ca și cum ai mânca zmeură în toaletă, a explicat cunoscutul Anthony Burgess.

Fructul de Durian poate fi incadrat cu siguranta in categoria celor mai exotice, populare si neobisnuite fructe ale lumii. Durian are anumite proprietati care il recomanda drept un fruct excelent din punct de vedere nutritional, cu un gust interesant, deosebit.

Unii in indragesc si il ridica in slavi, altii nici nu vor sa se atinga de el sau sa-l miroasa. Unii il numesc “fructul-puturos”, altii il alinta cu titlul de “regele fructelor”… Un lucru este insa sigur: Durian este unic prin aspectul, textura, mirosul, gustul si proprietatile sale si reprezinta o experienta culinara care merita incercata. Fructul de Durian poate fi incadrat cu siguranta in categoria celor mai exotice, populare si neobisnuite fructe ale lumii.

Nu stiu insa cati au curajul sa deguste sau sa guste acest fruct… Durianul este celebru in intreaga lume pentru mirosul sau tare si puternic, nu tocmai placut, ce aminteste poate de alimentele alterate, poate de zeama de varza, poate de usturoi, poate de putoarea lasata de sconcs, poate chiar de mirosul gunoiului (mirosul este perceput diferit de la om la om). In unele tari precum Singapore a fost chiar interzis transportul acestui fruct in mijloacele publice de transport. Gustul fructului de Durian este insa unul deosebit si interesant, iar beneficiile pe care consumul sau le aduce organismului sunt remarcabile. Alfred Russel Wallace, un biolog de origine britanica, este cel care descria pentru prima oara in secolul XIX gustul fructului, asemuindu-l cu gustul de migdale combinat cu o crema de lapte. Durian are anumite proprietati care il recomanda drept un fruct excelent din punct de vedere nutritional.

Durian se bucura de aprecierea asiaticilor si este intrebuintat pentru aromatizarea a numeroase deserturi si specialitati culinare. Se cultiva mai ales in partea de sud-est a Asiei, fiind insa consumat in zonele Indoneziei si ale Malaeziei din timpuri stravechi. Fructul poate fi gasit si in supermarketuri (in Romania nu) in coaja sa naturala sau decojit, sub forma de miez, coaja si samburele inlaturandu-se. Ineditul fruct are dimensiuni mari, masurand pana la 30 centimentri lungime si avand diametrul de aproximativ 15 centimetri. Creste totodata intr-un copac urias, ce poate atinge pana la 40 de metri inaltime. Ca si greutate, fructul de Durian poate cantari pana la 3 kg, iar forma sa este fie ovala, fie rotunda. Aspectul exterior al fructului este unul tepos, dur, “tepii” avand forma unui varfuri conice. Cel care se consuma este miezul fructului de Durian. Este alb, moale si are o consistenta de crema. El este de regula consumat preparat sau ca baza pentru mancaruri, insa unii il consuma si proaspat, nepreparat.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *