Cele mai periculoase alimente din lume! Majoritatea sunt interzise! (X) – Alimentele iradiate


În fiecare zi consumăm alimente procesate care au în compoziţia lor elemente atât de dăunătoare pentru sănătate, încât în unele ţări au fost interzise.

În ultima perioadă, Uniunea Europeană, China, precum şi alte mari state de pe mapamond au început să elimine de pe piaţă mâncărurile procesate care pun în pericol viaţa oamenilor, lucru care nu se întâmplă însă şi în Statele Unite ale Americii. Aşadar, nu este de mirare de ce obezitatea şi bolile asociate acesteia (diabet, boli de inimă etc.) sunt principala cauză a deceselor din SUA.

Alimentele iradiate

Deşi pare incredibil, pentru conservare, carnea sau legumele sunt expuse unor nivele reduse de radiaţie. În UE, este permisă iradierea doar a unor anumite plante şi mirodenii. Iradierea ar putea produce modificări chimice în alimente.

Atunci cand mancam legume si fructe de import, s-ar putea sa ne expunem unor riscuri imense pentru sanatate. Iradierea alimentelor este o modalitate curenta de conservare, lucru pe care consumatorii nu prea il stiu. Metoda consta in expunerea alimentelor la radiatii ionizante, in vederea distrugerii microorganismelor si a insectelor parazite. Iradierea se face cu un flux de electroni de energie inalta, raze Gama si X. Electronii pot patrunde in alimente numai la o adancime de maximum trei centimetri, deci produsele tratate nu trebuie sa fie mai groase de atat. Razele gamma provin din dezintegrarea spontana a radionuclizilor de cobalt-60, obtinuti prin bombardarea cu neutroni, intr-un reactor nuclear. Tehnologia este veche de 30 de ani si este folosita si in sterilizarea produselor medicale sau chiar in tratamentul cancerului. Cu alte cuvinte, deseurile nucleare sunt utilizate de zeci de ani pentru a face mancarea „mai sigura”. Nivelul radiatiilor gamma folosite incepe de la 1kiloGray (unitate de masura, echivalentul a 16.700.000 raze X pulmonare sau de 333 de ori doza letala umana) si ajunge pana la 30 kiloGray (500.000.000 raze X pulmonare sau de 10.000 de ori doza letala umana). Circa 100 de instalatii de iradiere a alimentelor exista in prezent, la scara planetara. Costul unei astfel de instalatii este intre 3 si 5 milioane de dolari, iar acesti bani trebuie recuperati, evident, prin costurile ridicate ale fructelor si legume. Aparatul cu raze X pentru alimente este asemanator cu cel folosit in spitale pentru radiografii, insa e mult mai puternic.

Tehnologia este controversata. Cei care sustin ca iradierea alimentelor este lipsita de riscuri biologice, se bazeaza doar pe faptul ca, intr-adevar, alimentele trecute prin radiatii ionice nu sunt radioactive. Dar mai sunt ele legume si fructe naturale? Pana in prezent, nu s-a dovedit stiintific o legatura directa intre consumul de alimente iradiate si aparitia unor forme de cancer. Insa, numeroase studii de specialitate au evidentiat riscuri si dezavantaje asociate iradierii alimentelor, precum aparitia radicalilor liberi (a caror implicare in declansarea cancerului este dovedita) sau aparitia unor tulburari metabolice sau chiar malformatii genetice. Unul din produsele secundare, 2-alklycyclobutanoes, este citotoxic (distruge celulele), genotoxic (distruge ADN-ul) si cancerigen (dezvolta cancerul), dupa cum au demonstrat studiile pe animale. Radiatia gamma este capabila sa creasca alergenicitatea unor proteine alimentare, prin denaturarea lor (ca de exemplu in cazul laptelui), iar acest efect secundar a fost identificat chiar si la doze reduse de radiatii. Nutritionistii sustin ca nu e bine sa omoram bacteriile din alimente, pentru ca acestea au un efect pozitiv pentru sanatatea oamenilor, intarindu-le sistemul imunitar, iar treptat, bacteriile vor invata sa reziste radiatiilor, devenind si mai puternice. Un alt aspect este acela ca, prin iradiere, se distrug doar microorganismele, nu si toxinele bacteriene, deci pericolul cel mai mare ramane. Un rezultat daunator al iradierii este si pierderea vitaminelor. O alimentatie lipsita de vitamine duce la avitaminoze. Un alt neajuns e ca, fructele si legumele, parand proaspete, vor ajunge pe masa oamenilor, desi acestea sunt de fapt vechi, devitalizate, fara arome, niste produse reciclate. Cu alte cuvinte, vom manca alimente expirate.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *