Cele mai urât mirositoare mâncăruri din lume [FOTO]

De regulă, un preparat culinar te atrage prin aspect, cât şi printr-o aromă plăcută, ceea ce nu este deloc cazul şi specialităţilor pe care vi le prezentăm în continuare.

Unele persoane se declară dezgustate de anumite mâncăruri considerate în alte locuri delicatese, tocmai bune de servit invitaţii, în timp ce alţii le savurează până la ultima îmbucătură.

Surstromming

Este o specialitate din nordul Suediei, din Marea Baltică. Surstromming este heringul lăsat să fermenteze luni de zile în recipiente imense, după care se bagă în conserve şi se mai păstrează la fermentat încă un an. Peştele este băgat la fermentat proaspăt, nu este pregătit nicicum înainte ci are doar capul tăiat, intestinele se păstrează. Fermentează aşa de bine încât atunci când deschizi conserva ai impresia că ai desfăcut capacul unei băuturi carbogazoase. Să nu mai vorbim de miros, care poate trezi şi morţii din morminte.

Cei mai mulţi suedezi consumă acest peşte în locuri deschise, nu în locuinţă, pentru ca mirosul să se risipească mai uşor. Şi pentru că este atât de apreciat de suedezi, mâncarea puturoasă are chiar şi un muzeu dedicat. Pe internet puteţi găsi numeroase filmuleţe cu indivizi care au încercat prima dată acest tip de peşte. De cele mai multe ori, finalul este comun. Li se face rău.

Kiviak

Este o delicatesă din Groenlanda făcută din zburătoare denumite auk, cu tot cu pene şi maţe. Ele se prind după metoda fluturilor, cu plasa, după care le este rupt capul şi sunt puse la fermentat în burta unei foci. Foca este mai apoi îngropată în pâmânt şi lăsată aşa preţ de câteva luni, după care proprietarul revine şi-şi ia bunătăţurile. Nici nu vrem să ne gândim cum miroase, dar este o delicatesă consumată pe timpul ierii sau de sărbători.

Kimchi

Kimchi etse un preparat coreean care a devenit cunoscut în întreaga lume. Se face din legume fermentate, iar de obicei se consumă la fiecare masă. Miroase de-ţi desfundă nasul, însă cei pasionaţi sunt încântaţi că pot consuma un aşa preparat deosebit.

Tofu urât mirositor

Spre deosebire de tofu simplu, care poate fi consumat de oricine fără probleme, cel urât mirositor este gustat de cei care sunt atraşi de mâncăruri unice şi bizare. El este comercializat pe pieţele din China, Taiwan, sud-estul Asiei. Acest tofu este făcut din lapte fermentat, carne, legume şi uneori, fructe de mare, toate puse la saramură. Se poate întâmpla ca saramura să ajungă să miroasă urât şi să se infesteze cu viermi. Cei care au gustat au menţionat că avea gust de gunoi sau fecale.

Mirosul şi gustul poate varia de la un bucătar la altul. Marele degustător Andrew Zimmern, cel care mănâncă toate nebuniile culinare, nu a reuşit să înghită bucăţica de tofu putrezită.

Brânza Vieux-Boulogne

Este o delicatesă din nordul Franţei şi a fost denumită drept cea mai mirositoare brânză din lume de către experţi. Unul dintre motivele pentru care are mirosul puternic este faptul că brânza din lapte nefiert este ţinută în bere în timpul producţiei, ceea ce provoacă recţiile cu enzimele brânzei pe măsură ce fermentează.

Natto

Reprezintă boabe de soia fermentate. De regulă se consumă la micul dejun sau cu orez, în sushi sau cu noodles (tăiţei). Se adaugă puţin sos de soia şi muştar chinezesc înainte ca boabele să fie amestecate cu beţişoarele. Deşi sunt putrede şi se aseamănă la miros cu kimchi, pasionaţii o consumă cu plăcere.

Hakarl

Este o carne de rechin fermentată. O adevărată delicatesă Islandeză cu gust de amoniac. Are un gust asemănător hongeo – calcanul cu miros de toaletă. Atunci când rechinul sau calcanul mor, ureea se transformă în amoniac şi este eliminată prin piele. De aceea preparatele au acest gust deosebit.

Nebunaticul Andrew Zimmern spune că are un gust mai bun decât mirosul, Anthony Boudrain a declarat despre hakral că este cel mai dizgraţios preparat pe care l-a gustat vreodată, iar Gordon Ramsay nici nu a putut să se apropie de el.

Hongeo

Este un calcan lăsat la fermentat, cu gust de amoniac sau toaletă publică. Iubitorilor de ciudăţenii li se topeşte în gură, mai ales când îl servesc cu orez, kimchi, burtă de porc sărată şi legume.

Narezushi

Mai este cunoscut şi sub denumirea de Funazushi şi reprezintă un peşte sărat, fermentat, cu orez, până la 4 ani. Necesită o pregătire aparte, iar rezultatul este spectaculos. Pentru unii.

Brânza Epoisses de Bourgogne

Acest tip de delicatesă a fost favorita lui Napoleon, şi a primit denumirea de „regina brânzeturilor” de către gastronomul Jean Anthelme Brillat-Savarin.

Brânza miroase atât de puternic încât a fost interzisă în transportul public din Franţa.

Oul Centenar

Bănuiţi cum este preparatul după numele pe care-l poartă. Unele ouă au o vechime de sute de ani sau mii de ani, iar gustul este pe măsură. Se pun la păstrare ouă de pui, raţă sau gâscă. Se face o pastă din apă, pământ, lime, cenuşă şi sare cu care se împachetează oul minune, se rulează apoi prin coajă de orez şi se pun la păstrat.

Este un preparat popular în sudul Chinei şi Asia de sud-est. Pasta de creveţi se face din sare amestecată cu creveţi fermentaţi care au fost uscaţi şi îngropaţi. Miroase de ies toţi clienţii din restaurant.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *