De la criza din Primul Război Mondial care a determinat femeile să poarte sutien până la sutienul inteligent care combate stresul

Corsetele au dominat timp de secole garderoba de lenjerie intimă a femeilor mai înstărite din lumea occidentală, până la Primul Război Mondial.

Cum a reuşit războiul să popularizeze purtarea sutienului în locul corsetului? Răspunsul este destul de neaşteptat: criza de metal.

Fabricarea corsetelor necesita o cantitate considerabilă de metal, aşadar, în 1917, Comisia Industriilor de Război din SUA le-a cerut femeilor americane să-şi ajute bărbaţii să câştige războiul boicotând cumpărarea de corsete.

Poate părea neverosimil că acest lucru a contribuit suficient la efortul de război, dar se estimează că renunţarea la corsete a economisit circa 28.000 de tone de oţel pe toată perioada conflictului.

Pe lângă economisirea resurselor, au existat şi alte aspecte practice care au contribuit la decăderea corsetului şi ascensiunea sutienului. De exemplu, în timpul războiului, femeile din America au fost nevoite să lucreze în fabrici sau să efectueze alte munci solicitante, pe care purtarea unui corset strâns le stânjenea. Aşa că sutienul a devenit o alternativă foarte răspândită.

Până la terminarea războiului, femeile din America de Nord şi Europa purtau deja în marea lor majoritate noul obiect vestimentar, care a început să fie produs în masă şi a devenit chiar un element al modei, deşi criza de metal nu mai era o problemă. Femeile din Asia, Africa şi America Latină au urmat şi ele imediat tendinţa. Nu era vorba doar de o nouă modă. Decizia avea la bază considerente practice, legate chiar de sănătatea femeilor. Corsetele fuseseră menite să accentueze silueta victoriană mult râvnită, cu o talie extrem de subţire şi un bust proeminent, dar chinurile la care erau supuse doamnele nu erau de neglijat. Corsetul provoca probleme de respiraţie şi putea chiar disloca organele, femeile leşinau frecvent, aveau senzaţie de greaţă sau probleme ginecologice, se mişcau cu mare dificultate. Odată experimentat sutienul, se pare că senzaţia de libertate dat de acesta a condamnat la uitare bătrânul corset.

De la această schimbare radicală au trecut ani buni. Acum o instructoare de yoga, a dezvoltat Vitali – un sutien sport inteligent care le ajută pe femei să combată stresul. Acest accesoriu vestimentar dispune de senzori care pot măsura semne vitale, printre care şi variabilitatea ritmului cardiac, care indică nivelul de stres.

Toate părţile electronice sunt incluse într-un mic dispozitiv cu forma unei pietre preţioase, montat în partea din faţă a sutienului. Acesta se scoate la spălare. Atunci când senzorii detectează o respiraţie anormală, sutienul vibrează, iar utilizatoarea trebuie, pentru a se linişti, să inhaleze şi expire aerul în ritmul vibraţiilor.

Vitali are şi aplicaţie dedicată care înregistrează toate datele primite de la senzori.

Pentru mai multe detalii puteţi merge pe pagina de Kickstarter a proiectului.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Columbia (UN) au creat un sutien care ajută la detectarea cancerului mamar.

Sutienul conţine un software care monitorizează şi înregistrează temperatura fiecărui sân.

Dacă diferenţa de temperatură dintre nuri este mare atunci e posibil ca acest lucru să fie provocat de prezenţa celulelor anormale. Astfel, existenţa celulelor invazive în glandele mamare duce la o circulaţie de sânge mai mare în zona respectivă şi implicit la creşterea temperaturii.

Cercetătorii lucrează la perfecţionarea prototipului pentru a putea obţine un produs care să fie vândut pe piaţa de lenjerie intimă. Proiectul celor de la facultatea de Inginerie Electronică din cadrul UN a fost anunţat prima oară în 2013.

Cancerul mamar este cea mai cunoscută formă de cancer întâlnită la femei, însă poate fi tratată dacă este diagnosticată la timp. De aceea, este foarte important ca orice femeie să cunoască toate semnele şi simptomele cancerului mamar, astfel încât să se poată prezenta la medic în cel mai scurt timp posibil, pentru un consult de specialitate.

Organismul femeilor mai în vârstă luptă mai bine cu cancerul mamar în timp ce, la femeile tinere, acesta devine foarte agresiv, răspunde greu tratamentului şi acţionează cu rapiditate spre distrugerea celulelor sănătoase.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *