Der Kommisar, Crazy & Black Sabbath

Der Kommisar

Se spune despre el că “a trăit intens şi a murit repede”. Austriacul, pe numele adevărat Johann (Hans) Hölzel, cunoscut sub numele de scenă Falco, a rămas în memoria timpului drept unul unul dintre marile staruri ale muzicii pop.

Pe 6 februarie 1998 artistul murea într-un tragic accident de maşină în Republica Dominicană, înainte de a împlini vârsta de 41 de ani, în aceeaşi lună (pe 19 februarie).

S-a născut la Viena, fiind singurul supravieţuitor de tripleţi. Încă de copil a început să dea semnele unui talent muzical neobişnuit. Părăsea şcoala la vârsta de 16 ani, iar în 1977 intra la Conservatorul din Viena. Renunţă după un semestru, pentru a deveni „un muzician adevărat”. O scurtă perioadă a trăit în Berlinul de Vest, unde cânta într-o trupă de jazz-rock. Se întoarce la Viena şi îşi atribuie pseudonimul Falco, în onoarea schiorului est-german Falko Weisspflog, schimbând doar o literă din numele acestuia.

Îşi începe cariera muzicală solo în 1982, cu „Der Kommisar”- piesă despre abuzul de droguri. Succesul nu se lasă aşteptat: Falco pătrunde în majoritatea top-urilor europene şi chiar în topul american-unde puţini artişti de pe „bătrânul continent” se plasau pe poziţii fruntaşe. Inspirat de filmul „Amadeus”, Falco înregistrează în 1985 piesa „Rock Me Amadeus”, care în 1986 ajungea pe primul loc în Billboard, fiind prima piesă în limba germană din istoria muzicii care a ocupat locul 1 în SUA. De pe acelaşi album cu “Amadeus” mai face parte şi „Vienna Calling”-alt hit mondial. Piesa „Jeanny” de pe albumul „Falco 3”, l-a propulsat iarăşi în fruntea topurilor din Europa. Chiar daca piesa a fost controversată, fiind interzisă difuzarea ei la unele posturi de radio, succesul comercial a fost de neoprit. În 1986 lansa albumul „Emotional”, după care pleca, timp de un an, într- turneu mondial în Japonia.

Chiar dacă nu se menţinea tot timpul pe culmile succesului, Falco avea o cotă ridicată din punct de vedere artistic. Ironia sorţii: când piesa „Out Of The Dark” intra rapid în topurile internaţionale, artistul deja murise. Din păcate, ultimul album „Out Of The Dark (Into The Light)”, la care lucrase doi ani a apărut abia la două săptămâni după moartea sa. Artistul a fost înmormîntat în Cimitirul Central din Viena, unde peste 10.000 de oameni i-au adus un ultim omagiu.

Falco avea serioase probleme din cauza consumului excesiv de alcool şi droguri, fiind internat de câteva ori în clinici de dezintoxicare. Nu demult, fostul său manager, Horst Bork, a publicat o carte din care rezultă că Falco a trăit intens, atât cât i-a fost dat. În 1986, austriacului îi era oferit un contract de 12 milioane mărci germane pentru trei albume. “Dar Falco a pierdut avionul spre Londra. Era beat. Rezultatul unor lungi negocieri şi eforturi susţinute a fost distrus de alcool şi droguri”, concluzionează Brok.

Însă viciile aveau să contribuie decisiv la naşterea unei capodopere. După cum dezvăluie fostul manager al interpretului, acesta era plin de whisky Jack Daniels şi de cocaină când a înregistrat megahitul „Jeanny”: „Combinaţia de agresivitate şi disperare l-a făcut să cânte ca pentru viaţa lui”, povesteşte Brok.

Dintre amintiri nu putea să lipsească episodul presupusei fiice a cântăreţului. “Iubita lui, Isabella, a susţinut în timpul sarcinii că fetiţa a fost concepută în Hotelul Altstadt din Graz, în vara lui 1985. Dar, în noaptea cu pricina, Falco a băut peste măsură în bar şi era în stare comatoasă. I-am spus asta, dar mi-a tăiat-o scurt: „Se poate să ai dreptate, dar acum eu vreau un copil”. În 1993, testele ADN au arătat că nu este tatăl biologic al Katharinei. Şi modelul canadian Caroline Perron îşi aminteşte cum era cântăreţul, pe care l-a cunoscut îndeaproape: „Era sensibil şi romantic. Era rău doar când consuma alcool. Atunci era insuportabil. De aceea s-a şi rupt relaţia noastră”. Chiar dacă a dispărut dintre noi, chiar dacă probabil mulţi l-au uitat, hit-urile lui supravieţuiesc, atât în varianta originală, cât şi în remix-uri.

 

La Mulţi Ani, Seal!

Nume real: Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel • Locul naşterii: Paddington, Londra, Anglia, Marea Britanie • Data naşterii: 19.02.1963 (52 ani) • Ocupaţie: Cântăreţ, compozitor, actor • Constituţie: medie • Înălţime: 193 cm • Culoarea ochilor: căprui • Culoarea părului: chel • Zodia: Vărsător • Etnie/rasă: de culoare • Ţara natală: Marea Britanie

Seal a parasit scena muzicii house engleze pentru a deveni cel mai popular solist al decadei. Desi primul materialul produs de el pastreaza caracteristici ale acestui gen, urmatoarele albume se inspira din genuri diferite: soul, folk, pop si rock.

Desi unul din parinti era brazilian iar celalalt nigerian, Seal a fost crescut in Anglia. Dupa absolvirea facultatii, tanarul a lucrat in Londra, pe diferite posturi: inginer electrotehnic, creator de moda. Dupa un timp, a inceput sa cante in diferite cluburi si baruri. S-a alaturat grupului Push, calatorind in Japonia in anii 80. Ajuns in Asia, a colaborat cu o formatie din Thailanda, plecand apoi pe cont propriu in India.

Dupa revenirea in Anglia, Seal l-a intalnit pe Adamski, un producator de valoare, specializat in muzica house si techno. Cantaretul a compus melodia „Killer”, ajunsa pe locul I in 1990. Primul album a fost inregistrat impreuna cu Trevor Horn, un producator ce lucrase cu ABC, Frankie Goes to Hollywood si The Buggles. Piesa „Crazy” a intrat in topul britanic si a atins pozitia 7 in America. Seal a vandut mai mult de trei milioane de copii in intreaga lume.

In urmatorii trei ani, cantaretul a inregistrat un nou album. A colaborat deopotriva cu Jimi Hendrix pentru productia „Stone Free” si Jeff Beck la realizarea melodiei „Manic Depression”. In vara lui 1994, a lansat „Seal”, cea mai cunoscuta melodie fiind „Prayer for the Dying”. Albumul a intrat in Top 40 si s-a vandut in mai mult de un milion de exemplare la doar un an de la aparitie.

Melodia „Kiss From a Rose” a fost aleasa pentru coloana sonora a filmului Batman Forever si a fost atat de apreciata de public incat a petrecut 12 saptamani pe prima pozitie de top si 45 de saptamani in clasamente. Seal a fost premiat cu discul de platina; la doar doi ani de la aparitie, albumul s-a vandut in 4 milioane de copii. „Human Being” a uimit de asemenea fanii, pregatindu-i pentru o noua productie – „Seal IV”. „Best: 1991-2004” a aparut in octombrie 2004.

 

La Mulţi Ani, Tony Iommi!

Frank Anthony „Tony” Iommi (n. 19 februarie 1948, Aston, Birmingham, Anglia) este un chitarist și compozitor englez, cel mai cunoscut ca fiind unul dintre membrii fondatori ai trupei heavy metal Black Sabbath dar și ca singurul membru constant al formației de-a lungul numeroaselor schimbări de componență.
Iommi este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți și influenți chitariști ai muzicii rock. În 2003, Iommi a fost clasat pe locul 86 în topul „Celor mai buni 100 de chitariști ai tuturor timpurilor”, top realizat de revista Rolling Stone.
În 2012, a fost diagnosticat cu cancer limfatic în stadiu incipient, potrivit unui mesaj postat luni pe site-ul oficial al artistului.
Deși problemele de sănătate ale chitaristului au încetinit activitatea trupei în ultimii ani, albumul „13” a fost un real succes, astfel încât entuziasmul privind reluarea înregistrărilor pentru noi compoziții este destul de ridicat.
„Încă nu știm. Am lăsat lucrurile să decurgă de la sine în ultimii ani, iar asta s-a întâmplat în mare parte din cauza mea. Dar cred că ne-ar plăcea să înregistrăm un nou album, deși rămâne de văzut. Vom termina acest turneu și, fără îndoială, vom discuta în perioada asta dacă vom mai face concerte sau dacă vom mai face orice altceva. Cred că un nou album ar fi grozav, deși, după ultimul, va fi dificil să realizăm un disc și mai bun.”
„Am încheiat un tratament de 2 ani, acum aștept să văd ce se va întâmpla. Nu e ca și cum cancerul ar putea dispărea peste noapte. Trebuie să țin boala sub control. (…) Ceea ce mă obosește mai mult decât orice este viața de turneu: călătoritul și orele târzii.”
După o pauză de 35 de ani, Black Sabbath a revenit în 2013 cu primul album cu Ozzy Osbourne la voce. „13” a urcat pe primul loc în topul oficial al albumelor din Marea Britanie, fiind primul material discografic din ultimii 43 de ani care atinge această performanță. Ultimul album al trupei care a reușit să se claseze pe prima poziție a fost albumul „Paranoid”, lansat în 1970. „13” s-a vândut cu peste 13.000 de exemplare mai mult față de ocupantul locului 2, albumul „BE” lansat de Liam Gallagher (ex-Oasis) cu trupa Beady Eye.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *