Grăsimea – al şaselea gust primar?

Grăsimile sunt amestecuri complexe naturale, formate în principal din esteri ai glicerinei cu acizii grași, numiți gliceride. Se mai găsesc în afară de gliceride și ceruri, vitamine, fosfatide etc.

Grăsimile lichide sunt de origine vegetală, iar cele solide, saturate, sunt de origine animală (cu toate că sunt și excepții, vezi uleiul de pește care e lichid sau untul de cocos care e solid cu toate că e de natură vegetală). Uleiurile se obțin prin presarea semințelor sau fructelor, ca în cazul uleiului de floarea-soarelui sau de măsline. Se mai pot obține prin extracție cu solvenți selectivi. Grăsimile animale se obțin prin distrugerea țesutului adipos sub influența temperaturii. Se mai pot obține și prin centrifugare (untul).

Grăsimile pot fi solide, lichide sau semisolide (untul). Acestea sunt insolubile în apă, cu care emulsionează, dar sunt solubile în solvenți organici.

Nu au puncte fixe de fierbere și topire pentru că sunt amestecuri, ci fierb și se topesc în intervale de temperatură.

Oamenii, ca toate mamiferele de altfel, au două tipuri de țesut adipos: alb și brun. Grăsimea albă are ca rol depozitarea rezervelor energetice ale organismului iar cea brună generează căldura atunci când temperatura mediului înconjurător scade.

Cercetatorii australieni spun ca grasimea ar trebui considerata al saselea gust primar, pe langa dulce, sarat, acru, amar si umami, si sustin ca descoperirile dintr-un nou studiu ar putea ajuta la combaterea obezitatii, informeaza theguardian.co.uk.

“Dovezile pe care le avem acum sunt clare si indeajuns de ample pentru a numi grasimea un gust”, a declarat Russell Keast de la Universitatea Deakin din Melbourne.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Deakin a publicat un articol in Flavour Journal in care sustine ca al saselea gust primar este grasimea.

In ciuda faptului ca grasimea a fost catalogata drept un gust in anul 330 inaintea erei noastre de catre Aristotel, in timpurile moderne a fost asociata cu textura, eliberarea de arome si proprietatile termice ale mancarii si nu cu simtul gustului.

Pentru foarte mult timp, doar patru gusturi primare au fost luate in considerare, iar umami a fost acceptat abia in 2002.

Pentru ca grasimea sa fie considerata un gust, trebuie sa indeplineasca cinci criterii.

In articolul “Is Fat the Sixth Taste Primary? Evidence and Implications”, profesorul Keast descrie cum grasimea indeplineste aceste criterii, care includ conditia ca limba sa aiba receptori pentru detectarea acizilor grasi.

Cercetatorii cred ca aceste descoperiri ar putea fi utile in lupta impotriva obezitatii la nivel mondial.

Un studiu anterior al aceleiasi echipe, care a fost efectuat pe 500 de voluntari timp de mai multi ani, a aratat ca oamenii care sunt sensibili la gustul grasimii mananca mai putin.

“Trebuie sa punem mult mai multa grasime in testele pe care le efectuam pe oameni obezi si supraponderali pentru ca acestia sa o poata identifica, comparativ cu cazul persoanelor cu o greutate normala. Exista aceasta relatie cu dieta care pare sa fie foarte importanta”, au spus cercetatorii in articolul publicat in revista Flavour Journal.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *