Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ziua de 21 noiembrie este marcată de o sărbătoare cu cruce roşie. De asemenea azi este şi dezlegare la peşte.

Sărbătoarea comemorează aducerea Fecioarei Maria la templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana.
Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din templu, unde numai arhiereul intră o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat în templu timp de 12 ani.
Deşi nu a fost instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de secolul al VI-lea, iar în prezent este marcată, anual, în calendarul ortodox.
În tradiţia populară, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cunoscut şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii.
Potrivit tradiției, în ziua de 21 noiembrie, cunoscută ca și Ovidenie, se deschid cerurile, iar oamenii pot să înțeleagă graiul animalelor. Sărbătoarea este și un prilej pentru a se face previziuni asupra vremii.
Astfel, se crede că dacă ziua de 21 noiembrie va fi înnorată, peste an vor fi epidemii, iar dacă va ninge, atunci va fi o iarnă lungă și foarte grea.
De Intrarea Maicii Domnului în Biserică toți cei care sunt certați trebuie să se împace, cerându-și iertare unii de la alții, pentru ca Postul Crăciunului să le fie de folos.
S-a păstrat și acum obiceiul ca în această zi să se facă apă de leac punând vase pline în dreptul sfintelor icoane, împreună cu o lumânare aprinsă. Potrivit tradiției populare, de Ovidenie, femeile trebuie să umple un vas cu apă, pentru privegheat, iar de el să se lipească o lumânare albă aprinsă. În jurul acestu vas, toți cei din familie trebuie să facă o sută de mătănii la miezul nopții și alte o sută de mătănii în zorii zilei.  Această „apă privigheată” era considerată a fi „de mare ajutor”, atât pentru sănătatea trupului, cât și pentru protecție împotriva răutății omenești.
În ajunul Ovideniei, ferestrele, ușile și locurile de culcare se ungeau cu usturoi, ca să nu se lipească farmecele de casă. Mulți credeau că, în această noapte, încep și fermecătoarele să vrăjească.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este considerată și Sărbătoarea Luminii, o zi în care credincioșii sunt îndemnați la bunătate și credință, dar este și o zi în care se consideră că, atunci când cerurile se deschid, cele mai importante dorințe ale oamenilor se împlinesc.

 

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *