In memoriam Karen Carpenter

Cântăreaţa americană Karen Carpenter s-a născut la 02 martie 1950, in New Haven, Connecticut. Avea un frate mai mare, Richard Carpenter.

In 1963, familia s-a mutat in Downey, California. A absolvit acolo liceul si a invatat sa cante la glockenspiel, un instrument de percuţie asemănător xilofonului. A fost atrasa insa mai mult de tobe.

Karen la tobe, împreuna cu fratele ei Richard la pian si Wes Jacobs la bas si tuba, au format Richard Carpenter Trio, in 1965. Formatia lor de jazz a avut un succes rapid si au cântat in cluburi de noapte, au participat la emisiunea tv All-American College Show. Pentru ca au castigat intrecerea intre formatii de la Hollywood Bowl în 1966, au obtinut un contract de inregistrare cu RCA Records, de scurta durata. Richard Carpenter Trio s-a de stramat in 1968.

Cei doi fraţi au creat apoi formaţia Spectrum, împreuna cu 4 colegi de la Universitatea California, in Long Beach, in cele din urma, Karen şi Richard au cantat sub numele The Carpenters. Karen interpreta la tobe şi voce, iar Richard la pian si voce. Au facut câteva înregistrări pana in 1969 si au reuşit sa obtina un contract cu A & M Records. Primele cântece înregistrate au fost Ticket to Ride si Close to You. Au devenit una dintre cele mai apreciate formaţii din anii 70 si au obţinut 3 premii Grammy.

In 1971 au avut propriul spectacol TV, Make Your Own Kind of Music! (1971), au organizat un turneu mondial. Cu melodia cunoscută Bless the Beasts and the Children, Kate si Richard au participat la spectacolul de decernare a premiilor Oscar in 1972. In acelaşi an au cântat preşedintelui Nixon, la Casa Alba.

La acest moment, Karen, care începuse nişte diete pentru slăbire prin 1968, era deja anorexica si The Carpenters a trebuit sa anuleze un turneu in Europa, datorita stării ei de sănătate. Successul formaţiei lor le-a adus suficienţi bani si cei doi fraţi si-au cumpărat propriile apartamente, Karen a locuit singura din 1976.

In 1976 concertau in Japonia, cu un succes enorm. Karen a înregistrat in 1979 albumul solo numit Karen Carpenter. In 1978, The Carpenters au susţinut ultimul lor concert, la MGM Grand din Las Vegas, pana in 1981 au vândut peste 55 de milioane de albume.
In 1980, Karen s-a căsătorit cu un dezvoltator imobiliar, Thomas J. Burris. La putin timp s-au despărţit, actele de divorţ insă nu au fost semnate.

A murit la 04 februarie 1983, in Downey, California, din cauza complicaţiilor date de anorexie.

A fost portretizată in filmele dedicate ei, Superstar: Karen Carpenter Story (1988), Karen Carpenter Story (1989).

Pe scurt despre Karen Carpenter:
Nume complet: Karen Anne Carpenter
Nume de scena: Karen Carpenter
Porecla: KC
Ocupatia: solista vocal, percutionista
Data nasterii: 02 martie 1950
Zodia: Pesti
Locul naşterii: New Haven, Connecticut, S.U.A.
Parinti: Agnes Reuwer Tatum si Harold Bertram Carpenter
Frate: Richard Carpenter
Naţionalitate: americana
Culoarea parului: saten
Culoarea ochilor: căprui
Inaltime: 1, 63 m
Starea civila: căsătorita
Sot: Thomas J. Burris
Data si locul decesului: 04 februarie 1983, Downey, California, S.U.A.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *