JUKE-BOX [VIDEO]

Iubitorii muzicii sarbatoresc astazi implinirea a 131 de ani de la aparitia primului tonomat cu fise din lume, instalat in clubul Palais Royale Saloon din San Francisco, pe data de 23 noiembrie 1889.

Primul „juke-box” din lume este creatia lui Louis T. Glass, proprietarul companiei Pacific Phonograph, caruia i-a venit nebuneasca idee ca o masinarie care ii poate incanta pe clientii clubului cu slagarele vremii, contra cost, ar putea fi foarte amuzanta si profitabila, arata Wired.com.

Stramosul tonomatelor era de fapt un fonograf electric Edison, cu cilindru, caruia i-au fost atasate initial patru tuburi prin care ascultatorii puteau auzi muzica produsa de aparat, numai dupa ce introduceau fiecare cate o moneda.

Aparatul putea reproduce o singura melodie, iar pentru a asculta o noua piesa melomanii erau nevoiti sa astepte cateva zile, pana cand proprietarul schimba cilindrul fonografului, considerand ca cel vechi este demodat.

Aparatul a fost numit intitial „nickel-in-the-slot player”, pentru ca melodiile puteau fi ascultate numai dupa introducerea unei monede (nickel) in fanta aparatului (slot).

Mai tarziu, tonomatele au ajuns sa fie cunoscute sub denumirea de „juke-box”, ce facea referire la celebrele „juke joints”, baruri rau famate in care erau ascultate noile genuri de muzica country, blues si jazz, ce nu erau difuzate la radio.

Cum amplificatorii nu erau inca inventati pe vremea aceea, ascultatorii erau nevoiti sa se adune in jurul aparatului si sa-si asculte melodiile preferate cu ajutorul unor stetoscoape.

Mai tarziu, tonomatul a dat nastere si Topului 40 difuzat de posturile de radio, dupa numarul de piese care puteau fi ascultate la aparatele moderne, in anii ’50 si ’60.

La vremea aceea, moneda introdusa avea puterea de cumparare a 1,08 dolari, in zilele noastre. Desi noua distractie a americanilor nu era tocmai ieftina, tonomatul din San Francisco a reusit sa adune peste 1.000 de dolari in primele 6 luni de functionare, semn ca noua inventie era extrem de apreciata de iubitorii muzicii.

Tonomatul Wurlitzer Bubbler, considerat un adevarat simbol al anilor dominati de muzica rock n’ roll si unul din cele mai populare juke-box-uri din lume

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *