La Mulți Ani, David Gilmour!

Născut pe 6 martie 1946, în Cambridge, Anglia, David Gilmour este chitaristul şi vocalistul formaţiei Pink Floyd.

Din 1963 până în 1967 cântă în trupele Joker’s Wild şi Bullitt. În 1968 intră în Pink Floyd – el interpretând la chitară şi cântând cu vocea împreună cu Roger Waters şi Richard Wright. În 1978 lansează primul său album solo, intitulat David Gilmour, iar în 1984 avea să lanseze About Face. Un an mai târziu – în 1985, după ce Roger Waters părăseşte trupa, Gilmour preia conducerea Pink Floyd şi lansează cu trupa albumul A Momentary Lapse of Reason. David Gilmour în 2007 lansează albumul „Remember That Night” pe dvd care este realizat din concertul live în Londra la Royal Albert Hall. Acest ultim album include şi piese celebre din era PINK FLOYD. Pentru acest album David colaborează cu Phil Manzanera, Joe Carin dar şi cu Richard Wright.

Deşi David Gilmour este cunoscut drept chitarist, are cunoştinţe şi de chitară bas, tobe, clape; învaţă să cânte şi la saxofon.

În 1996 este inclus în Rock and Roll Hall of Fame, ca membru al formaţiei Pink Floyd.

Revista Rolling Stone îl clasează pe locul 14 în clasamentul celor mai buni chitarişti ai tuturor timpurilor. Chiar şi aşa, solo-ul său de chitară din piesa Comfortably Numb este adesea citat de cei din industria muzicală drept cel mai bun din istorie.

Pe 2 iulie 2005, Gilmour cântă împreună cu Pink Floyd în concertul Live 8. Gestul a determinat creşterea vânzărilor pentru albumul Echoes: The Best of Pink Floyd, cu până la 1343%. Însă toate câştigurile din vânzarea acestui album vor fi donate cauzei Live 8. În plus, pe 6 martie 2006, Gilmour anunţă prin intermediul publicaţiei La Repubblica faptul că Pink Floyd nu va mai cânta niciodată live.

Împreună cu formaţia Pink Floyd, David Gilmour a vândut peste 250 de milioane de discuri în întreaga lume, dintre care peste 73 de milioane doar în S.U.A.

Sursa: wikipedia

Post Author: www.banatfm.ro

www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *