La mulţi ani, Neil Sedaka!

Are o cariera de peste 50 de ani, timp in care a scris piese atat pentru el cat si pentru alti artisti. Neil Sedaka s-a nascut 13 martie 1939 in Brooklyn, New York, fiind un cunoscut cantaret, compozitor, producator si pianist.

Mama sa provenea tot dintr-o familie de evrei cu origini ruso-poloneze. Tatal sau, un sofer de taxi, era fiul unor emigranti turci evrei ( „Sedaka” este o varianta de la Tzedaka, ceea ce in ebraica ar insemna – in scopuri caritabile).

Neil Sedaka a demonstrat ca are aptitudini muzicale inca din clasa a doua corala, iar la vremea aceea profesorul sau a trimis acasa parintilor o mica scrisoare in care le sugera ca fiul lor sa ia lectii de pian, ceea ce s-a intamplat imediat.

A fost interesat de asemenea, de muzica populara, si, la 13 ani, un vecin l-a auzit cantand si i-a facut cunostinta cu fiul sau, un pasionat de poezie, Howard Greenfield. Astfel s-a alcatuit tandemul si cei doi incep sa scrie impreuna.

Printre cele mai cunoscute hituri de la inceputul carierei sale, care au ajuns in Billboard Hot 100, se numara: „The Diary” (#14, 1958), „Oh! Carol” (#9, 1959), „You Mean Everything to Me” (#17, 1960), „Calendar Girl” (#4, 1960), „Stairway to Heaven” (#9, 1960),”Run Samson Run” (top 30, 1960), „Little Devil” (#11, 1961), „Happy Birthday Sweet Sixteen” (#6, 1961), „Breaking Up Is Hard to Do” (#1, 1962) si „Next Door To An Angel” (#5, 1962).

Piesa „Oh, Carol” se refera la compatriotul sau Brill Building si fosta prietena, Carol King, cea care a raspuns la un moment dat cu replica „Oh, Neil!”

In anul 2009, Neil Sedaka a lansat in Marea Britanie, un album cu multe dintre hiturile cunoscute, cu titlul „The Music Of My Life”, material ce a aparut in 2010 si pe piata din Statele Unite.

In ciuda varstei, artistul nu da semne de oboseala, asa incat anul 2011 le-a adus fanilor din intreaga lume alte noutati: „Oh! Carol” and All the Early Classics (UK), I Must Be Dreaming (UK) si Where The Boys Are: The Music of Neil Sedaka and Howard Greenfield.

Sursa: neilsedaka.com

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *