O poveste de iubire si pasiune – Nutella

Initial, Nutella a reprezentat o solutie inteligenta pentru o problema delicata: penuria de cacao de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

In anul 1946, Pietro Ferrero, care detinea o brutarie in Alba, Piemont, o zona cunoscuta pentru productia de alune, a vandut un lot initial de 300 kg de “Pasta Gianduja”. Acest lot era un bloc solid de ciocolata de alune, dar Ferrero a inceput sa vanda o versiune mai cremoasa in anul 1951, denumita “Supercrema”.

In 1963, Michele Ferrero, fiul lui Pietro, a regandit “Supercrema” cu intentia de a o comercializa in Europa. Compozitia cremei a fost modificata si a fost redenumita in “Nutella”. Primul borcan de “Nutella” a parasit fabrica lui Ferrero din Alba pe 20 aprilie 1964. Produsul a avut un succes instantaneu si a ramas foarte popular de atunci.

Senatorul francez, Yves Daudigny, a propus, in 2012, o crestere a taxei pe uleiul de palmier de la 100 de euro la 400 de euro per tona metrica. Uleiul de palmier este unul din principalele ingrediente ale ciocolatei “Nutella”, astfel ca taxa a fost numita de catre media “taxa Nutella”.

Pe data de 14 mai 2014, serviciul postal guvernamental italian “Poste Italiane” a emis un timbru “Nutella” pentru comemorarea a 50 de ani de existenta. Timbrul de 70 de eurocenti a fost realizat de catre Institutul Poligrafic si Monetaria de Stat Italiana si prezenta un borcan de “Nutella” pe un fundal auriu. Ferrero a organizat “Ziua Nutella” pe 17 si 18 mai. In zilele noastre, “Ziua Internationala a Nutella” este serbata pe 5 februarie.

“Nutella” este produsa in diverse facilitati. Pe piata Americii de Nord este produsa intr-o fabrica din Canada, in Brantford, Ontario. Mai recent, a fost deschisa o noua fabrica in San Jose Iturbide, Guanjuato, Mexic. Pentru Australia si Noua Zeelanda, “Nutella” a fost produsa in Lithgow, New South Wales inca de la sfarsitul anilor 1970.

Doua din patru fabrici Ferrero produc “Nutella” in Italia – in Alba, Piemont si in Sant’Angelo dei Lombardi, Campania. In Franta exista o fabrica in Villers-Ecalles, iar pentru Europa de Est si Africa de Sud, produsul esterealizat in Varsovia, respectiv in Manisa. Pentru piata germana “Nutella” este produsa in fabrica din Stadtallendorf, deschisa inca din 1956.

In zona Asiei, ciocolata “Nutella” este intr-o crestere de popularitate continua datorita introducerii acesteia in multe mancaruri locale. Incepand cu anul 2015, Australia a inceput sa sufere de criza de “Nutella” din pricina popularitatii ca si umplutura pentru gogosi.

Post Author: Lucian Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *