Cum să păstrezi pâinea cât mai proaspătă

Se întâmplă des să vă rămână pâine pe care apoi să o aruncaţi? Puteţi să scăpaţi de această problemă aplicând sfaturile din acest articol. Dacă veţi face lucrurile cum trebuie, o puteţi folosi până la 6 luni!

Painea si alte produse de panificatie sunt excelente atunci cand sunt abia scoase din cuptor. De cele mai multe ori nu ajungem, insa, la cuptorul de paine cat sa ne luam franzela calda si uneori ne multumim cu paine feliata. Indiferent de sortiment, painea isi poate prelungi perioada de viata daca stii cum sa o pastrezi.

Imediat ce painea, chifla si chiar cornul sunt scoase din cuptor si incep sa se raceasca calitatile lor incep sa scada. Primul semn ca painea se invecheste este ca incepe sa se usuce. Iar pentru asta sunt de vina unele schimbari chimice ce poarta numele de retrogradare a amidonului, adica moleculele de amidon incep sa revina la forma lor semi-cristalina initiala, ceea ce va schimba textura painii din moale si pufoasa in tare si sfaramicioasa. Expunerea la aer are si ea o influenta asupra painii, pentru ca duce la pierderea umiditatii.

Fiecare are cate o idee despre cum sa pastreze cel mai bine painea: de la depozitarea ei in frigider, pana la a o tine la temperatura camerei. Nu toate asigura, insa, pastrarea painii pufoase.

Pastrarea painii in frigider

Este inamicul cel mai mare pentru painea proaspata pentru ca retrogradarea amidonului apare mai repede la temperaturile mici din frigider. Singurul avantaj al depozitarii in frigider este ca incetineste aparitia mucegaiurilor.

Pastrarea painii la temperatura camerei

Desi la prima vedere pare cea mai proasta solutie, painea la temperatura camerei isi pastreaza cel mai bine textura. Conditia principala pentru a lasa painea pe blatul din bucatarie este sa o impachetezi corect, astfel incat sa limitezi expunerea la aer. Poti folosi chiar si o punga de plastic in cazul franzelelor sau chiflelor cumparate pentru ca nu va atrage umiditatea care sa produca mucegai. Painile cu coaja tare ar trebui pastrate in punga de hartie.

Cum revitalizezi o felie de paine?

Cea mai buna metoda este sa o reincalzesti 5-10 minute in cuptor, invelita in folie de aluminiu, cu conditia sa o mananci rapid dupa asta. Daca insisti sa pastrezi painea la frigider, ca sa te bucuri de o textura mai buna, pune-o in prajitorul de paine pentru a elimina o parte din umezeala adunata.

Pastrarea painii in congelator

Este una dintre solutiile bune, daca vrei sa ai peste cateva saptamani o paine perfecta. La temperaturile din congelator, modificarea moleculelor de amidon este oprita. Este o metoda pe care o poti aplica si pentru painea facuta in casa, cu conditia sa o congelezi imediat dupa ce se raceste. Si un alt secret este sa o consumi tot foarte rapid dupa ce ai decongelat-o. Ai grija sa o invelesti bine in folie alimentara de plastic si, daca vrei, o poti felia, astfel incat sa decongelezi exact cat ai nevoie.

În primul rând, nu trebuie să aşteptaţi ca pâinea să se întărească. Trebuie pusă la congelator la maximum 24 de are după ce aţi cumpărat-o. Dacă ajunge să devină tare, atunci o puteţi face crutoane, budincă de pâine sau pesmet.

Pâinea se pune la congelator feliată. Apoi, puneţi-o pe o hârtie pergament şi puneţi-o la îngheţat fără să o acoperiţi cu ceva. După aceea, transferaţi feliile într-o pungă eliminând cât mai mult aer posibil. Cel mai bine ar fi să o vidaţi. În acest fel, o puteţi păstra chiar şi 6 luni, dacă nu chiar mai mult.

Când vreţi să scoateţi pâinea, este suficient să o lăsaţi la temperatura camerei sau să o puneţi în prăjitor. Va avea textura pâinii proaspete în proporţie de 95%.

De asemenea e bine sa ştiţi că:

Pâinea caldă se lasă să se răcească neambalată. În caz contrar, coaja nu va mai fi crocantă, iar mucegaiul va prospera rapid în ea.

Cornurile, baghetele şi alte produse de panificaţie de acest gen, dacă nu au fost făcute pesmeţi, nu trebuie păstrate mai mult de două zile. Mucegaiul, chiar dacă nu este vizibil, există.

Foarte mulţi brutari recomandă ca o bucată de pâine sau o pâine proaspăt coaptă să nu fie păstrată în pungi din plastic. Aceasta deoarece plasticul nu permite pâinii să “respire”, ceea ce face ca umiditatea să se menţină în interiorul pungii, pâinea să se înmoaie şi, treptat, să mucegăiască.

De regulă pâinea proaspăt coaptă se păstrează cu partea tăiată în jos, fără nici un fel de ambalaj. Pâinea care a fost preparată cu afânători sau cu o cantitate foarte mică de drojdie se va păstra proaspătă timp de mai multe zile dacă este depozitată în acelaşi mod.

Franzela obişnuită se poate păstra fără riscuri cel mult trei zile.

Pâinea de secară rezistă bine fără probleme 3-5 zile.

Se recomandă ca pâinea să fie păstrată într-un spaţiu uscat şi lipsit de lumină.

Pentru ca pâinea să-şi păstreze coaja crocantă, este bine să fie ţinută învelită în hârtie. Atenţie! Nu orice hârtie de ambalaj este indicată pentru învelit alimente.

Este greşită ideea că pâinea se poate păstra bine în frigider. Acolo, ea îşi pierde calităţile fizice. În schimb, pâinea proaspătă se păstreza perfect în congelator, în pungă de plastic. Dacă o dezgheţi lent, vei avea o pâine perfect proaspătă. În plus, odată decongelată pâinea, ca de altfel orice aliment congelat, nu se mai recongelează.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *