”Mancaruri de oameni mari”

Cercetatorii investigheaza asa-numita „raspantie gastronomica” – varsta la care indivizilor umani incep sa le placa alimente agreate de adulti, precum maslinele sau branza cu mucegai.

Numerosi adulti apreciaza alimentele cu gusturi intense si complexe, precum masline, ansoa sau branza cu mucegai albastru, dar mare majoritate a copiilor detesta aceste alimente.

Cercetatorii au identificat 20 de alimente pe care e putin probabil ca oamenii sa le aprecieze in copilarie si care incep sa le placa abia pe la sfarsitul adolescentei sau dupa varsta de 20 de ani.

Studii anterioare i-au condus pe oamenii de stiinta la concluzia ca schimbarea preferintelor alimentare ale oamenilor pe masura inaintarii in varsta se datoreaza reducerii numarului de papile gustative din gura, cu trecerea timpului.

Sugarii au o preferinta innascuta pentru gustul dulce, laptele matern avand un gust dulceag, care satisface acesta preferinta.

Bebelusii au in gura aproximativ 30.000 de papile gustative, astfel incat percep intens gusturile oricarui aliment. De aceea, lor le place „mancarea pentru bebelusi”, care are un gust putin pronuntat si le pare fada adultilor; in schimb, nu agreeaza alimentele cu gust intens, pe care il resimt ca fiind prea puternic pentru a fi agreabil.

Pana la varsta adulta, oamenii mai raman doar cu o treime din numarul de papile gustative prezente la copiii mici; de aceea, incepem sa toleram si sa apreciem gusturile mai intense.

Iata, conform unui studiu intreprins de compania Butterkist (specializata in comercializarea floricelelor de porumb), cu participarea a 1.950 de adulti britanici, 20 de alimente neapreciate de copii, dar apreciate de adulti, precum si varsta la care oamenii ,,prind gust” pentru aceste alimente.

Usturoi – 19 ani

Castraveti murati – 19 ani

Mancaruri cu curry (amestec picant de condimente) – 20 de ani

Fasole (uscata) – 20 ani

Macrou – 20 de ani

Spanac – 21 de ani

Ardei – 21 de ani

Vinete – 21 de ani

Sos de hrean – 21 de ani

Midii – 21 de ani

Parmezan – 21 de ani

Branza cu mucegai albastru – 22 de ani

Ansoa – 22 de ani

Avocado – 23 de ani

Sparanghel – 23 de ani

Sos de ardei iute – 24 de ani

Stridii – 24 de ani

Branza Brie (cu mucegai alb) – 24 de ani

Masline – 25 de ani

Branza de capra – 28 de ani

Cercetatorii au mai descoperit ca mancarea pe care copiii o consuma la scoala joaca un rol esential in formarea parerilor despre alimente si gusturi, a preferintelor care se vor dezvolta apoi de-a lungul vietii.

Sursa: Mail Online

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *