Operații în premiera la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș! Operațiile constituie o premieră și în regiune!

Operații în premiera la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș și în regiune. Două paciente au fost tratate printr-o intervenție complexă laparoscopică. ” Vineri după masa în cadrul colaborarii dintre clinica chirurgie II a Spitalului Județean de Urgență ‘Pius Brînzeu’ Timișoara, condusa de Prof Dr Ciprian Duță și secția chirurgie generala a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, condusa de dr. Miculescu Nicolae am efectuat cura chirurgicală pe cale laparoscopică a herniei hiatale la 2 paciente. Operațile s-au derulat în blocul operator a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș de către echipa chirurgicală coordonata de dr. Asistent Universitar, medic primar chirurg, Dan Brebu, dr Gheorghe Zaharia Borcean și dr Rami Hajjar, anestezie dr.Lavinia Covaci , asistentenți instrumentar ( Ioan Codreanu, Ionuț Miculescu). Suportul tehnic specific a fost asigurat de Clinica Sfânta Maria Timișoara, condusa de Prof . Dr Fulger Lazăr. Aducem mulțumiri conducerii Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, domnului manager, Adrian Dumbravă și doamnei director medical, Loredana Liuba pentru interesul arătat dorinței noastre de înnoire și pentru achiziția celor necesare acestor două intervenții chirurgivale foarte laborioase. Pacientele evoluează favorabil și se vor externa în câteva zile”, a precizat dr Gheorghe Zaharia Borcean.


Hernia hiatală reprezintă deplasarea unei părți a stomacului din cavitatea abdominală în torace. Boala este diagnosticată printr-o endoscopie digestivă superioară. Un examen imagistic arată apoi poziția tubului digestiv. Printre simptomele herniei hiatale se numară: arsuri la nivelul stomacului, regurgitarea de alimente și lichid, înghițirea cu dificultate, indigestie, greață și absența tranzitului intestinal. Interveniția laparoscopic este minim invazivă, ceea ce constituie un avantaj pentru pacient. Prin mai multe orificii mici, de 0,5 sau 1 cm, se introduc trocarele pentru instrumentele specifice laparoscopice, se readuce stomacul în abdomen si se sutureaza defectul herniar. Intervenția este una extrem de complexă. Operația a fost un succes, iar pacientele se simt bine și sunt monitorizate de către medicii din Spitalul Municipal de Urgenta din Caransebes.
Avantajele unei intervenții laparoscopice sunt multiple. Este chirurgie minim invazivă, adică incizii mici, durere redusă post operator, perioadă mult mai scurtă de recuperare și, implicit, o durată redusă de spitalizare”, a mai precizat dr Gheorghe Zaharia Borcean.
Mai trebuie adăugat că operațiile reprezintă premiere regionale.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *