Oravița a semnat primul contract pe PNRR

10 noi contracte de finanțare prin Componenta C5 – Valul Renovării din Planul National de Redresare și Reziliență, în valoare de aproape 100 de milioane de lei, au fost semnate, astăzi, de ministrul dezvoltării, Cseke Attila. Contractele vizează renovarea integrată și creșterea eficienței energetice a unor clădiri publice, iar valoarea totală a acestora este de 99.989.685,49lei. Printre cele 10 contracte semnate se numără și contractul care vizează lucrări de conformare termică și creșterea eficienței energetice a Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oravița (jud. Caraș-Severin) – 18.231.711,72 lei. Acesta este primul contract din Planul National de Redresare și Reziliență semnat în județul Caraș Severin. Primăria oraşului Oraviţa a depus un număr de 7 proiecte în prima oră de la lansarea apelului deschis pe 1 aprilie 2022 în cadrul Valului Renovării. Proiectul semnat vizează:
„Lucrări de conformare termică, creştere a eficienţei energetice a clădirii Liceului Teoretic „General Dragalina” Oraviţa, monument istoric cod LMI CS – II – m – B – 11156 (C1), oraș Oravița, jud. Caraș-Severin” și a fost depus inițial la valoarea de 21.695.736,95 lei. Inițial cererile de finanţare au fost depuse, aşa cum este specificat în ghidurile specifice, la valoarea maximă eligibilă, sumele exacte care vor fi alocate au fost stabilite prin documentaţiile tehnice ulterioare.
Obectivul acestui proiect îl reprezintă asigurarea unei infrastructuri prietenoase cu mediul, consolidarea seismică a clădirilor publice și a clădirilor rezidențiale multifamiliale, eficientizarea energetică şi sunt finanţate în totalitate prin PNRR.
“Ne aflăm într-un moment în care preocupările ecologice, economice şi sociale sunt tot mai importante, astfel că reducerea consumului de energie în sectorul clădirilor are o importanţă strategică, atât la nivel local, cât și naţional și internaţional.
Utilizând energia într-un mod eficient, putem reduce costurile cu încălzirea, putem contribui la protejarea sănătății cetățenilor și a mediului și putem îmbunătăți calitatea aerului. Eficientizarea energetică a clădirilor înseamnă atât economie de resurse, reducerea emisiilor poluante în mediul înconjurător, şi creşterea calităţii serviciilor furnizate tinerilor care învață în această școală de tradiție în Valea Carașului.
Mulţumesc echipei din cadrul primăriei care s-a străduit şi a şi reuşit să finalizeze la timp toate documentaţiile, cu sprijinul asociaţiilor de proprietari acolo unde a fost nevoie, astfel încât să putem depune printre primii cererile de finanţare. Acest aspect a fost foarte important, dat fiind faptul că apelul este unul necompetitiv, pe principiul „primul venit, primul servit”, a explicat la acesl moment primarul oraşului Oraviţa, Dumitru Ursu.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *