Patru întrebări la care răspunde Ion Mocioalcă

Revenirea lui Ion Mocioalcă în PSD și candidatura sa la alegerile parlamentare pe prima poziție pentru Senat, pe listele PSD, au creat o multitudine de întrebări atât în rândul membrilor PSD, al primarilor social democrați din Caraș Severin cât și în rândul membrilor și aleșilor locali din Pro România. Simplii cetățeni, observatori ai spațiului public sau chiar și simplii alegători se întreabă dacă Ion Mocioalcă nu este un trădător politic, dacă nu este un politician expirat sau dacă doar un baron local își poate permite un asemenea slalom printre partide și poziții publice. Plecând de la aceste întrebări, deputatul Ion Mocioalcă, candidatul Ion Mocioalnă transmite presei din Caraș Severin răspunsurile:
„1. Îmbătrânit în politică
Mulți spun despre mine că sunt de prea multă vreme în politică, mai ales că acum candidez pentru al șaselea mandat de parlamentar. Primul la Senat! Relativ la această afirmație eu nu am de făcut decât două observații. În primul rând, cine sunt cei care fac această afirmație? Sunt fie persoane din interiorul PSD care nu și-au asumat niciodată riscuri politice reale, mai ales în perioadele foarte grele de opoziție, care nu au obținut nicio victorie electorală remarcabilă. Fie pentru că sunt de prea puțin timp în politică, fie pentru că nu au candidat, fie că nu au avut de condus organizații mari de partid. Acestora nu pot să le transmit decât că le fac o mare favoare că mă refer în acest moment la ei, fără falsă modestie. Și pot face această afirmație fără multe rețineri tocmai pentru că în PSD sunt persoane cam la fel de demult ca mine în acest partid, care știu exact despre ce este vorba, pe care i-am avut alături și în perioadele bune, și în cele rele și foarte rele și care nu ar face asemenea afirmații niciodată și nici nu au făcut. Mai sunt și persoane din alte partide care se referă așa la mine și cărora nu pot să le spun decât că este dezamăgitor că așa vor să își construiască cariera politică. Că nu au nimic de spus despre ei și preferă să se refere la alții. Eu nu așa am ajuns să candidez pentru al saselea mandat. Știu, o parte din electorat își dorește oameni noi în politică, eventual unii care nu au mai făcut niciodată politică până acum. Am văzut asta și la alegerile locale care tocmai au avut loc. Eu pot să vă spun că în activitatea parlamentară lucrurile nu stau așa. Pentru că activitatea parlamentară are o serie de reguli și de cutume pe care este util să le știi din prima zi de mandat. De exemplu, eu am făcut parte … ani din Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Camerei Deputaților, iar câțiva ani buni am fost președintele acesteia. Am avut colegi de comisie care erau la primul mandat. Cu tot respectul și considerația pentru ei, abia după 2-3 ani au reușit să înțeleagă exact despre ce este vorba. Iar după 4 ani li s-a terminat mandatul.

2. Baron local
În primul rând, cred că este cazul să ne lămurim, în sfârșit, care este accepțiunea acestei sintagme. Pentru că eu o înțeleg așa: o persoană implicată în politică, care conduce o organizație județeană sau a unui oraș mare, care are acces la resurse publice și care dispune de ele pentru a-și conserva puterea. Eu nu cred că fac parte din această categorie. Cariera mea politică a avut și perioade de opoziție cruntă în care am reușit să țin organizația unită și să putem câștiga atunci când venea un nou rând de alegeri.
Cine îmi spune că sunt baron local numai pentru că am o carieră politică relativ lungă greșește. Eu fac parte din aceeași generație politică cu Marcel Vela. Niciunul dintre noi nu are profilul unui baron local.
Din punctul meu de vedere, Caraș-Severin în acest moment nu are niciun baron local. Și spun asta pentru că eu cunosc baroni locali. Din toate partidele. La noi nu este cazul. Folosirea acestei sintagme în Caraș-Severin este numai din lipsă de imaginație și din imposibilitatea de a exprima altfel frustrarea.

3. A trădat PSD / Pro RomâniaA trădat PSD
Eu nu am plecat din PSD pentru că mi-am propus să trădez acest partid. Eu, împreună cu o serie întreagă de persoane, am semnat o moțiune împotriva lui Liviu Dragnea cu care aveam conflicte care nu mai puteau fi depășite. Printre cei care au semnat această moțiune mulți se află în conducerea actuală a PSD, și mă refer la Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, alții sunt în conducerea actuală a conducerii organizației PSD Caraș-Severin, printre aceștia fiind și Silviu Hurduzeu. Ironia situației constă în aceea că tocmai oamenii care au avut curajul să semneze atunci acea moțiune nu pot vorbi niciodată despre faptul că eu am trădat PSD, iar cei care nu au avut curaj o fac acum cu foarte mare dezinvoltură. Asta arată despre cei din urmă că fie nu știu despre ce este vorba, fie au un caracter care nici nu merită calificat. Cine cunoaște istoria politică recentă, adică numai pe ultimii 4 ani, și are bună credință sigur nu poate face asemenea afirmații. Pentru că se face de râs.
De altfel, dintre toți cei care am plecat la Pro România eu sunt singurul care a fost primit înapoi atât de către conducerea centrală a PSD, cât și de cea județeană, pentru a candida pe un loc eligibil. Toate aceste persoane cunosc exact situația atât din momentul plecării, cât și din momentul reîntoarcerii.

A trădat Pro România
Eu am fost întotdeauna un susținător al stângii unite, după ce motivul care ne-a adus în această situație de a avea două partide de stânga a dispărut. Diverse motive au făcut imposibilă o asemenea alianță și în alegerile locale, în special la candidaturile cheie ale acestei campanii, și și în aceste alegeri parlamentare. În continuare sunt de părere că aceasta era soluția. Voturile de stânga nu trebuie disipate, era necesară o strategie comună pe partea stângă.

4. Așteaptă de la PSD ce nu i se cuvine
Organizația PSD Caraș-Severin este poziționată în acest moment așa cum este pentru că sub conducerea mea am reușit la ultimele alegeri paralmentare să obținem un scor la parlamentare de aproape 50%, având un senator și trei deputați. De asemenea, la alegerile locale, în 2016, am obținut președinția Consiliului Județean, … consilieri județeni, majoritatea primăriilor. Este adevărat, a fost un context electoral favorabil, dar nici nu se poate trece cu vederea ceea ce s-a întâmplat. Să vină acum cineva din PSD și să îmi spună că cer de la PSD ce nu mi se cuvine înseamnă că nu știe ce s-a întâmplat sau că nu a avut nicio contribuție la acest rezultat. Cine a fost atunci în mod real alături de mine mă susține în acest moment.
Asta ca să nu aducem în discuție periodele de opoziție în care am reușit să ne întărim. A conduce o organizație județeană în perioada de opoziție este o sarcină mult mai grea decât în perioadele în care partidul este la putere. Cei care au fost în mod real alături de mine în acele perioade sunt alături de mine și acum.”

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *