De ce ţi se încreţeşte pielea de pe degete la duş?

Te-ai intrebat vreodata de ce se increteste pielea degetelor si cea a talpilor cand le tii prea mult timp in apa?

Intri la duş şi după câteva minute observi că pielea de pe vârfurile degetelor se încreţeşte. Cercetătorii au descoperit de ce se întâmplă acest lucru.

Chiar daca nu le vezi, suprafata pielii tale este acoperita de uleiuri naturale speciale, care au rol in hidratarea si protectia ei. Aceste uleiuri actioneaza ca un strat impermeabil. Din acest motiv, cand ne spalam pe maini sau facem un dus scurt, apa nu este absorbita in piele, contactul cu ea fiind prea slab pentru a-i permite acesteia sa spele uleiurile de pe corpul nostru.

Pe de alta parte, cu cat petrecem mai mult timp in dus si stratul uleios este distrus, apa incepe sa se absoarba in stratul exterior al pielii. In functie de zona, pielea reactioneaza diferit la expunerea prelungita la apa, buricele degetelor si talpile picioarelor fiind singurele care se „zbarcesc”.

Acest lucru se datoreaza stratului exterior al pielii de pe degete si talpi, care este diferit de cel de pe restul corpului. Epiderma din aceste portiuni contine mai multe celule moarte decat oricare alta zona a corpului. La contactul cu apa, aceste celule actioneaza ca un burete. Cand pielea se zbarceste, epiderma este defapt inundata de apa. Ea incepe sa se umfle si sa impinga la suprafata straturile vii de sub ea. Spre deosebire de straturile de celule moarte, cele vii sunt foarte bine fixate de fibre si nu se umfla. Umflarea straturilor exterioare moarte si scoaterea la suprafata a straturilor mai adanci provoaca aparitia incretiturilor.

Aceasta teorie a fost insa contrazisa de cercetatorii de la Universitatea Newcastle. In urma unui experiment recent, acestia au demonstrat ca efectul de incretire nu se mai produce in cazul in care nervii din degete sunt sectionati.

Oamenii cred că degetele se încreţesc deoarece absorb apă şi se umflă, producând astfel faldurile vizibile ochiului liber. Acest lucru a fost infirmat însă de studii care au arătat că efectul de încreţire dispare atunci când nervii din degete sunt secţionaţi.

De fapt, degetele nu se umflă, ci se îngustează, deoarece vasele de sânge din interiorul lor se contractă. Efectul este controlat de sistemul nervos autonom, cel ce gestionează şi ritmul inimii şi respiraţia.

Ei au explicat ca acest fenomen este controlat de sistemul nervos central, vasele de sange contractandu-se, lucru ce determina ingustarea si nu umflarea stratului de epiderma de pe degete si talpi. Totodata, incretirea imbunatateste capacitatea noastra de a prinde in maini obiectele umede.

„Ridurile ce se formeaza pe buricele degetelor asigura o aderenta mai buna in conditii umede,” a declarat Tom Smulders pentru revista Terrafemina.

Vestea buna este ca aceasta situatie e una temporara si nedureroasa, neavand nicio legatura cu cancerul spongios al epidermel, cum s-a crezut initial.

Astfel se îmbunătăţeşte capacitatea noastră de a prinde mai bine în mână diverse lucruri atunci când suntem sub apă. Încreţiturile degetelor ar putea funcţiona la fel ca şanţurile din pneurile automobilelor, care conferă o aderenţă mai bună.

Corpul nostru se adaptează practic la mediul înconjurător.

Sursă: Diply

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *