La Mulţi Ani, Placido Domingo!

Placido Domingo pe numela sau Jose Placido Domingo Embil s-a nascut la data de 21 ianuarie 1941, in cartierul Barrio de Salamanca din Madrid, Spania, fiind unul dintre cei mai cunoscuti tenori si dirijori spanioli. Este renumit pentru vocea puternica de cantaret liric sau tenor lirico-dramatic care i-a permis sa cante chiar si roluri de bariton.

In anul 1949 s-a mutat impreuna cu parintii in Mexic unde a studiat pianul in particular, apoi canto si arta dirijorala la Conservatorul National de Muzica din Mexico City. Prima aparitie profesionala muzicala a fost in anul 1957 in compania mamei sale intr-un concert la Merida in Yucatan. O perioada a cantat roluri de bariton in zarzuela lui Manuel Fernandez Caballero, „Gigantes y cabezudos” si un rol minor in productia mexicana a operei „My Fair Lady” de Loewe. Cu aceasta campanie a participat in 185 de spectacole intre care si opereta lui Lehar, „Vaduva vesela”.

Debutul pe scena unui teatru a fost in anul 1959, la Teatrul Degollado din Guadalajara in rolul de bariton al lui Pascual din „Marina” de Emilio Arrieta. Apoi a cantat la Ciudat de Mexico in opera „Rigoletto” alaturi de Norman Treigle si Cornell MacNeil, dupa care a fost Parintele confesor din „Dialogurile carmelitelor” de Francis Poulenc, iar in mai 1961 in rolul lui Alfredo din „Traviata” pe scena operei din Monterrey.

In perioada 1962-1965 impreuna cu sotia sa, soprana Marta Ornelas a fost angajat in Israel, la Opera din Tel Aviv, unde a participat in 280 de spectacole. Veritabila sa cariera internationala a lansat-o prin aparitia de succes la New York City, in opera „Don Rodrigo” de Alberto Ginastera in 1966.

Placido Domingo a cantat practic pe toate marile scene ale lumii , a cantat pentru prima data la Opera din Chicago in 1968 , La Scala, Teatrul Municipal de Santiago si Opera din San Francisco in 1969, la Covent Garden in 1971 , la Teatrul Colon din Buenos Aires in 1972.

A cantat sub bagheta unor mari dirijori ca Herbert von Karajan, Zubin Mehta, James Levine.

Este considerat cel mai bun dintre tenorii aflati in viata, a cantat in nenumarate limbi precum italiana, franceza, germana, spaniola, engleza si rusa. A participat la Ceremonia de Inchidere a Jocurilor Olimpice din Pekin.

In primii ani ai secolului XXI si-a intensificat munca de dirijor. A dirijat pentru prima oara pe 7octombrie 1973 „Traviata”, la Opera din New York. A avut un succes deosebit cu „Carmen” pentru inaugurarea Expozitiei Universale de la Sevilla din 1992. A dirijat Orchestra Simfonica din Montreal pe 8 noiembrie 2005. A inregistrat in 1981 cantecul „Perhaps Love” in duet cu popularul cantaret de muzica folk si pop, americanul John Denver .

Domingo a aparut in sase opere filmate, precum „Madama Butterfly”, dirijata de Jean-Pierre Ponnelle, „Carmen”, dirijata de Francesco Rossi (castigatoare a unui premiu Grammy), „Tosca”, dirijata de Gianfranco de Bosio, si de asemenea „Otello”, „Cavalleria rusticana & Pagliacci”, „La Traviata”, cu Teresa Stratas, care a primit un premiu Grammy, regizate de Franco Zeffirelli.

Sursa: biografii.famouswhy.ro

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *