Una dintre cele mai vechi clădiri din Banat, Teatrul „Mihai Eminescu“ din Oraviţa, trece printr-un amplu proiect de restaurare

Cea mai veche clădire de teatru din Banat, trece printr-un proces de modernizare și restaurare. Este vorba de Teatrul „Mihai Eminescu“ din Oraviţa. Teatrul a fost construit în anul 1816 după modelul teatrului Burgtheater din Viena.
Este cea mai veche clădire de teatru din Banat. În prezent adăpostește Muzeul de Istorie a Teatrului și a orașului Oravița.
De asemenea, reprezintă prima clădire de teatru din Banat construită din piatră, precum și prima clădire din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă.
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest promovează edificii de patrimoniu în a căror restaurare investeşte și pe care le prezintă publicului larg sub forma unor ilustrații realizate de artiștii din regiune.

În prezent, teatrul trece printr-un amplu proiect de restaurare, conservare și dotare, în valoare de 10 milioane lei (9,2 milioane fonduri nerambursabile), implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Au trecut mai bine de două secole de la inaugurare, iar teatrul a reușit să își păstreze atât înfățișarea, cât și organizarea interioară a spațiilor.
Teatrul a fost inagurat în anul 1817 de împăratul Francisc I al Austriei și de împărăteasa Carolina Augusta. În toamna anului 1817, familia imperială, Francisc I de Habsburg-Lorena şi Carolina-Augusta de Bavaria, asista din loja «belle-étage» a proaspăt-construitului teatru din Oravița, la o piesă în limba germană. Se inaugura astfel oficial primul teatru de pe teritoriul actual al României, exact la o sută de ani de la eliberarea Banatului de sub administrația otomană. Edificiul, copie fidelă la scară redusă a Burgtheatrului din Viena, primul din Europa iluminat artificial, cu lămpi pe acetilenă, a găzduit în 1868 reprezentația trupei Pascaly cu care a venit și sufleurul, Mihai Eminescu.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *