10 superalimente bogate în nutrienţi!

10-superalimente-bogate-in-nutrienti

Carbohidraţii, proteinele, vitaminele, mineralele, grăsimile şi apa sunt nutrienţi esenţiali de care avem nevoie pentru a trăi.

Există șase grupe mari de nutrienți esențiali care ajung în organism prin hrană:

• carbohidrați (glucide sau zaharuri),
• lipide (grăsimi),
• proteine,
• minerale,
• vitamine
• apa.

Se mai numesc și nutrienți indispensabili. Până în prezent se cunosc cam 40 astfel de substanțe necesare omului.

Carbohidrații, lipidele și proteinele se mai numesc macronutrienți. Reprezentând baza alimentației umane, necesarul cotidian fiind de aproximativ 500g (cantitate pura). Ei sunt materia prima din care organismul își construiește și dezvoltă țesuturile, dar și sursa de energie necesară desfășurării proceselor fizice și psihice.

Micronutrienții (vitaminele și mineralele) sunt necesari în cantități mult mai mici comparativ cu macronutrienții. Nu reprezintă surse de energie. Totalul de vitamine pe zi al unui adult este de aproximativ 300 mg, iar de minerale de circa 20 g.

Toate procesele metabolice se desfășoară în mediul lichid oferit de apa.

O alimentație echilibrată trebuie să conțină toți acesți nutrienți esențiali în proporții adecvate.

Jennifer Di Noia de la Universitatea William Paterson a dorit să afle ce fructe şi legume sunt mai bogate în nutrienţi. Di Noia s-a focusat pe 17 nutrienţi consideraţi de experţii în alimentaţie de la Naţiunile Unite şi de la Institutul de Medicină ca fiind importanţi pentru sănătate şi care reduc riscul de a face cancer şi boli de inimă. Nutrienţii sunt potasiu, fibre, proteine, calciu, fier, tiamină (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3 sau vitamina PP), folaţi (acid folic, vitamina B9), zinc, vitaminele A, B6, B12, C, D, E şi K.

A calculat apoi câţi nutrienţi conţin alimentele per calorie, la o dietă bazată pe 2000 de calorii pe zi. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât alimentul este mai puternic şi bun. Pentru a vă face o idee în acest sens al scorului: năsturelul a avut un scor de 100 adică la 100 de gr de produs organismul primeşte 100% din esenţialul de vitamine şi minerale, în timp ce grapefruitul a primit un scor de 10.47.

Iată care sunt superalimentele necesare sănătăţii organismului tău:

10. Collard greens

Este un termen englezesc dat plantelor verzi cu frunze, gen varză sau salată, specia de plante brassica oleacea, parte din grupul acephala din care mai fac parte varza, broccoli, kale, varza de brussels. I se mai spune şi varza sălbatică. Scor nutrienţi 62.49

9. Salata roşie creaţă

Salata este una dintre tipurile de legume cu frunze pentru salate, care conţine toţi cei 8 aminoacizi, se digeră uşor şi nu îngraşă. Scor primit 63.48

8. Pătrunjelul

Are de patru ori mai multă vitamina C decât portocalele, ajută sistemul imunitar, protejează ficatul, iar beneficiile sale nu se opresc aici. Scor nutrienţi: 65.59

7. Salata verde

Salata verde este ideală pentru o masă sănătoasă. Scor nutrienţi 70.73

6. Cicoarea

Are efecte benefice asupra metabolismului, reglează greutatea, are puteri vindecătoare pentru multe afecţiuni, iar scorul de nutrienţi este de 73.36.

5. Spanacul

În afara beneficiilor sale împotriva anemiei, rahitismului, hiopertensiunii arteriale, tusei, lipsei de vitamine, spanacul este bogat în nutrienţi. Scor primit 86.43

4. Sfecla

Sfecla roşie detoxifică ficatul, reglează tensiunea, îmbunătăţeşte oxigenarea ţesuturilor şi ajută la producţia de noi globule roşii, ajută la reglarea PH-ului din corp, şi multe altele. Scor nutrienţi 87.08

3. Sfecla de spanac sau chard sau mangold

Este un tip de legumă verde, cu frunze, folosită în bucătăria mediteraneană. Frunzele sale pot fi verzi sau roşiatice sunt bogate în nutrienţi şi una dintre cele mai sănătoase legume existente. Scor nutrienţi 89.27

2. Varza chinezească

I se mai spune bok choy sau pak choy, se foloseşte în salate sau stir-fry. Există mai multe tipuri de varză chinezească, unele dintre acestea se găsesc şi la noi. Sunt bogate în nutrineţi, iar scorul primit este de 91.99.

1. Năsturelul

Mai poartă denumirea de năsturaş sau creson de fântână. Are proprietăţi remineralizante, depurative, efect afrodisiac, antiscorbitic, indicat celor care fumează, gingivită, paradontoză, împotriva căderii părului, şi multe altele. Scor nutrienţi: 100!

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *