La mulți ani, Agnetha Fältskog (ABBA)!

Agnetha Åse Fältskog (n. 5 aprilie 1950, Jönköping, Småland, Suedia) este o cântăreață suedeză. Ea a atins prima dată succesul în Suedia după lansarea primului ei album, Agnetha Fältskog, în 1968, și a avut recunoaștere internațională ca membru al grupului pop ABBA care a vândut până astăzi peste 400 milioane albume în toată lumea, ocupând astfel locul 4 în lume din punct de vedere al albumelor vândute în toate timpurile și locul al doilea în lume în privința albumelor vândute de grupuri muzicale.

Agnetha (cunoscută ca Anna în câteva țări) Fältskog a fost prima din cele două fiice ale unui șef de magazin pe nume Knut Ingvar Fältskog (1922—1995) și al soției acestuia, Birgit Margareta Johansson (1923—1994). Ingvar Fältskog a arătat mult interes pentru muzică și showbusiness, întrucât Birgit Fältskog a fost o femeie foarte calmă și devotată copiilor și familiei. Fältskog le-a invocat pe Connie Francis, Marianne Faithfull, Aretha Franklin și Lesley Gore drept cele mai mari influențe ale sale în domeniul muzical.

Agnetha Fältskog și-a scris primul cântec la vârsta de 6 ani, intitulat „Två små troll” („Doi troli micuți”). În 1958, ea a început să ia lecții de pian, și deasemenea să cânte într-un cor local al bisericii. La începutul anilor 1960, ea a format un trio numit The Cambers, cu prietenele ei Lena Johansson și Elisabeth Strub. Ele au cântat la evenimente locale minore, dar în curând formația s-a dizolvat din cauza lipsei contractelor. La vârsta de 15 ani, Agnetha a decis să părăsească școala și să își dezvolte o carieră.

Fältskog a lucrat ca telefonistă pentru o firmă de automobile și în aceeași perioadă cânta cu o formație locală condusă de Bernt Enghardt. Formația muzicală a devenit atât de populară încât ea a trebuit să aleagă între cariera de telefonistă și cariera muzicală. A continuat să cânte cu formația lui Bernt Enghardt încă doi ani. În același timp, Fältskog s-a despărțit de prietenul ei Björn Lilja; acest eveniment a inspirat-o să scrie o melodie care în curand a adus-o în vizorul mass media, „Jag var så kär”.

În acel timp, Karl Gerhard Lundkvist, o rudă a unui membru al formației, s-a retras din cariera rock pe care o avea și a debutat ca producător la Cupol Records. I-au trimis lui Enghardt o înregistrare demonstrativă a formației, dar Lundkvist s-a arătat interesat numai de Fältskog și cântecul ei. Ea se temea, deoarece el nu era interesat de formație și formația nu avea să fie inclusă în înregistrări. Oricum, ea a decis să accepte oferta, și a semnat un contract de înregistrare cu CBS Records.

Single-ul ul ei de debut, „Jag var så kär”, scris de ea însăși, a fost lansat prin intermediul Cupol Records în 1967, a ajuns în topurile suedeze pe 28 ianuarie 1968 și s-a vândut în peste 80.000 copii.

Fältskog l-a întâlnit pentru prima dată pe Björn Ulvaeus, membru al grupului Hootenanny Singers, în anul 1968. Relația ei cu Ulvaeus, și prietenia cu Anni-Frid Lyngstad și Benny Andersson, alături de care Ulvaeus compusese deja melodii, au dus în cele din urmă la formarea grupului ABBA. Fältskog și Ulvaeus s-au căsătorit în data de 6 iulie 1971, în satul Verum, cu Andersson cântând la orgă în timpul ceremoniei[5] Primul lor copil, Linda Elin Ulvaeus, s-a născut în 23 februarie 1973, iar fiul lor Peter Christian Ulvaeus în 4 decembrie 1977. Cuplul a hotărât să se despartă la finalul anului 1978, iar Fältskog s-a mutat din locuința comună în seara de Crăciun, în 25 decembrie 1978. În ianuarie 1979, cei doi au depus actele pentru divorț, finalizat în iunie 1980. Fältskog și Ulvaeus au fost de acord ca mariajul lor eșuat să nu le afecteze responsabilitățile în cadrul grupului ABBA. Eșecul mariajului lor l-a inspirat pe Ulvaeus să scrie „The Winner Takes It All”, unul din cele mai mari succese ale grupului ABBA.

Deși nu s-a făcut nici un anunț oficial, ABBA s-a destrămat spre sfârșitul anului 1982. Tot atunci, Fältskog interpreta în duet cu cântărețul suedez Tomas Ledin (fost și backing vocalist pentru ABBA), cântecul numit „Never Again”. În vara aceluiași an, Fältskog a avut un rol principal în filmul suedez Raskenstam.

După lansarea a patru albume solo, Fältskog s-a retras complet din viața publică și din studiourile de înregistrări.

În 1990, Fältskog s-a căsătorit cu chirurgul suedez Tomas Sonnenfeld. Au divorțat în 1993. A mai avut o relație de „prietenie” de doi ani (neconfirmată), cu olandezul Gert van der Graaf, la sfârșitul anilor ’90. După ce Fältskog a hotărât să încheie relația, el a hărțuit-o, ca urmare tribunalul a emis pe numele lui van der Graaf un ordin de restricție.

A revenit în aprilie 2004 cu single-ul, „If I Thought You’d Ever Change Your Mind” (un cover al unui cântec înregistrat de Cilla Black). O săptămână mai târziu a fost lansat albumul „My Colouring Book”, o colecție de coveruri după piese de succes din anii ’60. Au urmat, în octombrie 2008, „My Very Best”, un album compilație și în mai 2013, un nou album intitulat „A”.

În 12 noiembrie 2013 Fältskog a cântat live, pe scenă, la BBC, pentru prima dată după 25 de ani, la concertul Children in Need Rocks 2013, în duet alături de Gary Barlow, organizatorul evenimentului.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *