Amenzi de peste 40.000 de lei au fost aplicate de inspectorii cărășeni de muncă în urma controalelor efectuate în domeniul fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase!

Inspectorii muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin au derulat acțiuni de control cu caracter inopinat. De data aceasta inspectorii au efectuat verificări la firmele din județ care desfășoară activități în domeniul fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase. Au fost constatate abateri pentru care au fost aplicate amenzi de peste 40.000 de lei.


Principalele obiective urmărite de inspectorii cărășeni de muncă prin intermediul acestui tip de controale au fost:
– identificarea și verificarea agenților economici care activează în domeniul de activitate fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase – cod CAEN 1071, 1072 și 1073;
– eliminarea neconformităților identificate prin dispunerea măsurilor obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare;
– creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește aspectul respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
În acest sens, inspectorii cărășeni de muncă au efectuat peste 50 de controale în urma cărora au constatat numeroase abateri la brutăriile din județ, drept pentru care,  au aplicat amenzi de aproximativ 40.500 de lei și au dispus totodată și aproape 80 de măsuri de remediere obligatorii.

La o firmă a fost identificată o persoană care presta muncă la negru în perioada în care beneficiază de concediu îngrijire copil, contractul individual de muncă fiind suspendat. La un alt angajator a fost identificat efectuând activități un cetățean străin (Kosovo) care nu avea avizul de angajare emis de formațiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări.
Principalele abateri identificate:
– primirea la muncă a persoanei care are contractul individual de muncă suspendat, primirea la muncă a unui străin fără să aibă aviz de angajare, neacordarea sporului pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, dosar de personal incomplet, evidența eronată a orelor prestate, nerespectarea termenelor de transmitere a datelor în registrul electronic de evidență a salariaților;
– improvizații la instalația electrică; instrucțiunile proprii neadaptate la particularitățile activităților și ale locului de muncă, neafișarea instrucțiunilor pe echipamentele de muncă; neefectuarea examenului medical la angajare; nereglementarea activităților de folosire a surselor de foc deschis și fumatul; utilizarea rampelor fără balustradă de protecție, nesemnalizarea de securitate și/sau de sănătate.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *