Ample controale efectuate de inspectorii cărășeni de muncă în luna decembrie și până după sărbători! În urma controalelor au fost dispuse 11 avertismente și tot 11 măsuri de remediere obligatorii

 


Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin au derulat ample acțiuni de control, în luna decembrie și până după sărbători. S-au verificat articolele pirotehnice expuse la vânzare precum și spațiile de depozitare a acestora. În urma controalelor au fost dispuse 11 avertismente și tot 11 măsuri de remediere obligatorii.

 

Atât înainte de sărbători, cât și pe perioada sărbătorilor de iarnă, inspectorii cărășeni de muncă au efectuat o serie de controale ample privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea și păstrarea articolelor pirotehnice. Au fost constatate o multitudine de abateri de către inspectoriii cărășeni de muncă.
Inspectorii cărășeni de muncă au efectuat controale la 7 firme din județ, din care 4 au primit 11 avertismente contravenționale și s-au dispus 11 măsuri obligatorii de remediere.
Printre cele mai importante abateri regăsim:
-neluarea măsurilor pentru punerea la dispoziția lucrătorilor a truselor de prim ajutor;
-neetichetarea rafturilor cu sarcina maximă admisă;
-lipsa mijloacelor pentru stingerea incendiilor în spațiul de depozitare;
-nedesemnarea în scris a lucrătorilor care comercializează articolele pirotehnice;
-neluarea măsurilor pentru ca valoarea rezistenței de dispersie a instalației de legare la pământ să nu depășească valoarea minimă admisă;
-declarațiile de conformitate nu sunt traduse în limba română.

Controalelele au constat în verificarea societăţii, a punctelor de lucru și a spațiilor de depozitare/comercializare, verificarea valabilității autorizaţiei emisă de inspectoratul teritorial de muncă și inspectoratul județean de poliție pe raza cărora își desfășoară activitatea, autorizația acordată să coincidă cu operațiunile pe care le face în realitate agentul economic, articolele pirotehnice expuse la comercializare să aibă inscripţionate în limba română: categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor şi să fie puse la dispoziţia utilizatorilor.
De asemenea, s-a urmărit încurajarea unei abordări participative prin implicarea lucrătorilor şi angajatorilor pentru diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale aplicabile activităţilor cu articole pirotehnice și promovarea bunelor practici în activităţile în care sunt implicate aceste articole pirotehnice.

Atragem din nou atenția tuturor factorilor implicați, că nerespectarea dispozițiilor legale în domeniu poate atrage atât răspunderea contravențională cât și răspunderea penală a celor vinovați. Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni. Amenzile de care sunt pasibili cei care încalcă legea sunt cuprinse între 1000 lei și 7500 lei, în cazul contravenienților persoane juridice limitele minime și maxime ale amenzilor majorându-se cu 100%.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *