Aspirina pentru plante

Se întamplă de multe ori să admirăm florile din casa vecinilor sau a prietenilor, întrebându-ne de ce ale noastre nu cresc aşa de frumos.

Aspirina nu alungă doar durerile de cap şi mai poate fi folosită şi la altceva decât la pus murături! Spre exemplu, cei pasionaţi de plante pot folosi aspirina pentru a îngriji florile.

La Universitatea din Rhode Island, grădinarii au realizat o soluție care conținea 4 comprimate de aspirină zdrobite și 15 litri de apă. Apoi au pulverizat soluția în grădinile de legume la fiecare trei săptămâni de-a lungul sezonului de creștere. La sfârșitul sezonului, au descoperit că plantele tratate au crescut mai repede și au fost mai fructuoase decât grupul care a fost lăsat netratat. Ei au concluzionat că aspirina conduce la creșterea conținutului de vitamină C, dar și la o creștere mai rapidă a plantelor.

Aspirina conține un ingredient activ cunoscut sub numele de acid acetilsalicilic. Acesta este derivat din coaja de salcie. Acest acid sporește sistemul imunitar al plantelor. Plantelor supuse tratamentului cu aspirină le creşte imunitatea, care le ajută în combaterea dăunătorilor și a atacurilor microbiene. Aspirina mai previne şi formarea de ciuperci care conduc la creșterea ratei de scădere a creșterii plantelor.

Există boli fungice răspândite pe scară largă în sol, care pot șterge o întreagă recoltă în doar câteva zile. Din fericire, potrivit unui studiu recent realizat de Departamentul de Agricultură al SUA, utilizarea sprayului cu aspirină poate reduce semnificativ răspândirea ciupercii pe plante.

Grădinarii pot pulveriza pe plantele cu o soluție din tablete de aspirină, amestecate cu apă distilată. Aspirina este deosebit de eficientă în lupta împotriva bolilor şi protejează în special roşiile şi cartofii. De asemenea, se pot înmuia semințele în soluția de aspirină chiar înainte de însămânțare pentru a îmbunătăți germinarea.

Te întrebi cum poți să-ți păstrezi florile tăiate proaspete mult timp? Este posibil acest lucur dacă adaugi aspirina în apa din vas.

Potrivit lui Judy Jernstedt, profesor la departamentul plantelor și solului de la Universitatea din California, acidul acetilsalicilic reduce producția de etilenă. Cu o etilenă redusă prezentă, răsucirea florală este întârziată, iar plantele tăiate pot dura mai mult.

De asemenea, proprietățile anti-fungice ale acidului salicilic care se dizolvă în apa vasului încetinesc creșterea mucegaiului care, dacă intră în stema florii, poate bloca țesutul vascular care duce la moartea florii. Pentru flori proaspete mai lung timp, asigură-te că schimbi apa în mod regulat.

Trebuie să fiți atenți atunci când folosiţi aspirina în grădină deoarece prea multă poate arde sau deteriora plantele. Utilizarea necorespunzătoare poate duce la apariția de pete maronii care le face să pară că au frunziș ars.

Doza corectă de aspirină nu ar trebui să fie mai mult de o tabletă pentru fiecare litru de apă. Începe prin zdrobirea tabletei și asigură-te că este bine dizolvată înainte de pulverizare. Grădinarii spun că pentru rezultate bune, mai bine foloseşti apa distilată.

Când pulverizezi, fă-o dimineața, deoarece plantele tind să absoarbă cel mai bine în acest moment. De asemenea, pulverizarea dimineața te ajută să eviți să dăunezi insectelor benefice, cum ar fi albinele și alte polenizatoare, care sunt active mai târziu și oferă plantelor șansa de a se usca prea.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *