Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor intensifică acțiunile de control!

În perioada următoare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor demarează acțiuni de control a produselor alimentare și a unităților de alimentație publică.

Vor fi verificate unități fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării.

Se va pune accent în principal pe calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) și a băuturilor comercializate (existența documentelor de proveniență, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilității minimale, respectiv data limita de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât și pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul și depozitarea produselor alimentare respectarea condițiilor de temperatura impuse de actele normative în vigoare sau de producători.

„Odată cu venirea căldurii, alimentele păstrate necorespunzător vă pot da mari bătăi de cap! Aveți grijă de unde vă cumpărați aceste produse! Riscați să vă îmbolnăviți!
Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sau depozitate în locuri neconforme pot fi un pericol pentru sănătate în zilele toride.” a subliniat Claudiu Dolot, Președintele ANPC.

Câteva sfaturi pentru cumpărători la achiziționarea de produse în perioadele cu temperaturi ridicate ar fi să nu cumpere produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bonul cu care să justiifice tranzacția comercială și să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;
să verifice cu atenție data limită de consum a produselor, termenul de valabilitate; să verifice în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect, având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare.
Legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor în spații deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare și ofilirea verdețurilor.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *