Ce mâncăm de Revelion?

În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și pasăre. Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui. Un preparat special pentru masa de Revelion este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani. Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu cremă de păstrăv afumat. Românii cred în continuare în superstițiile din străbuni. De exemplu, majoritatea consumă pește în noaptea dintre ani pentru a fi ușori și vioi ca acesta. La fel ca noi, celelalte țări au și ele superstițiile și tradițiile lor. Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, pentru a fi sănătoşi tot anul. Dar, dacă nimeriţi o boabă acră, luna din an pe care o simbolizează nu va fi una din cele mai bune. Strugurii sunt consumați și de români pentru a fi sănătoși tot anul. Americanii consideră semn de noroc 365 de boabe de fasole neagră, considerate simbol al prosperităţii. De asemenea, lintea, prin forma ei rotundă, aminteşte de monede şi de aceea, e bine să o mănânci în noaptea dintre ani pentru succes financiar. Puiul sau curcanul nu sunt considerate de bun augur la masa de Revelion. Aceste păsări scurmă în pământ pentru mâncare, şi se crede că cei care le consumă de Anul Nou vor trudi din greu. În schimb, porcul este considerat un simbol al norocului, la fel ca şi orezul care se umflă la gătit la fel cum ar trebui să o facă şi conturile din bancă. Mâncarea galbenă este semn de succes, aşa că orice aliment de această culoare este binevenit. Chinezii, de Anul Nou, nu consumă mâncarea de culoare albă, pentru că este un simbol al morţii. Sunt de evitat astfel, brânzeturile sau ouăle albe. Britanicii sunt foarte superstițioși. Locuitorii din Marea Britanie sfărâmă toate cojile de ouă, pentru că altfel, un spirit rău îşi va face din ele o barcă şi va stârni furtuni puternice pe mare. Aici, fiecare membru al familiei trebuie să participe la prepararea prăjiturilor, astfel se alungă ghinionul. Nu trebuie să folosiți cuțit dacă serviţi tăiţei sau paste. Potrivit tradiției, vă scurtaţi viaţa. Pâinea cu găuri are aceeaşi semnificaţie. Cert este că mai toți cred că, în noaptea dintre ani, puteţi consuma peşte, pentru a fi ager, descurcăreţ şi strălucitor ca el. Această superstiție o au și românii.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *