În această săptămână vă propunem un top al celor mai ciudate mâncăruri. Publicația britanică The Daily Telegraph a realizat în secțiunea de călătorii a sa un top interesant pe care vi-l supunem atenţiei.
Cel mai scump
Cristiano Savini, un căutător de trufe din Toscana (nordul Italiei), a făcut cea mai mare descoperire a sa în ianuarie 2007, când a găsit o trufă albă imensă, cu o greutate de circa 1,4 kilograme. Cristiano și tatăl său au descoperit trufa cu ajutorul câinelui lor Rocco și au vândut-o la scurt timp după aceea, la o licitație într-un cazino din Macao, pentru impresionanta sumă de 330.000 de dolari. Regiunea italiană Piemont este locul în care se spune că pot fi găsite cele mai bune trufe din lume.
Trufa albă (Tuber magnatum pico) este cea mai scumpă ciupercă din lume. Ciupercile din această specie pot fi găsite doar în regiunile italiene Piemont, Emilia-Romagna, Toscana și în peninsula Istria din Croația, potrivit Guiness Book.
Delicatesele culinare cunoscute îndeobște sub termenul de trufe și care pot valora mai mult decât propria greutate în aur sunt unele dintre cele mai neobișnuite specii de ciuperci.
Majoritatea speciilor cresc în păduri, în strânsă asociere cu arborii. În prezent, există sute de specii de trufe, însă doar puține dintre acestea (majoritatea trufelor din genul Tuber) au mare valoare gastronomică.
Miceliul trufelor formează o relație simbiotică cu rădăcinile câtorva specii de arbori, preponderent fagi, plopi, stejari, mesteceni, pini și aluni. Preferă solurile argiloase și calcaroase de tip neutru sau alcalin. Trufele cresc pe tot parcursul anului, depinzând de specie și sunt, de obicei, descoperite în stratul superficial al solului, întotdeauna sub straturi groase de frunze moarte.
Trufele din specia menționată pot atinge dimensiuni respectabile, circa 12 cm în diametru, la o greutate de 500 grame, cu toate că în general se găsesc la dimensiuni mult mai modeste.