„D`ALE PORCULUI” – ediția a X-a, una dintre cele mai importante competiții de gastronomie s-a desfășurat recent la Oradea. Anul acesta, pentru prima dată, a participat și o echipă din Banat

 

Cea de-a X-a ediție a competiției culinare, intitulată „D-ale Porcului” a avut loc recent la Oradea. Pentru prima dată, a participat și o echipă din Banat la evenimentul culinar. Echipa bănățeană, La Maistoru Căsap, a fost formată din 3 români, 2 croați (crașoveni) și un maghiar. La final, echipa din Banat a obținut un premiu special din partea juriului pentru „preparate la țest”.

La Oradea, pe data de 2 decembrie, s-a desfășurat cea de-a 10- ediție a competiției de gastronomie intitulată „D`ALE PORCULUI”.
12 echipe din țară dar și din străinătate au participat la ediția din acest an.


Lucrurile bune, frumoase, pleacă de la o idee, sau mai bine zis, în cazul echipei bănățene participante la competiție, de la o invitație! Anul trecut directorul Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, Dan Liuț, a fost invitat la cea de- a IX-a ediție a concursului culinar (de prepararea produselor și-a mâncărurilor din carne de porc) intitulată „ D`ale porcului”.
Dan Liuț a declarat faptul că de aici a plecat ideea creării unei echipe a Banatului. A fost așadar primul an în care o echipă din Banat a luat parte la acest eveniment gastronomic.
Probele de concurs au constat în – Prepararea cârnaților, a caltaboșilor, a unui fel de mâncare tradițional și a unui fel de mâncare special.

 

Echipa bănățeană, La Maistoru Căsap, 3 români, 2 croați (crașoveni) și un maghiar, din: Bocșa, Vodnic și Buziaș, adică Caraș-Severin și Timiș, formată din a pregătit a ales, pe lângă tradiționalele rețete de cârnați (croate și nemțești), o„Pomana porcului” cu mălai și murături (fel de mâncare tradițional) și Pești umpluți cu pastă de cârnați, înveliți în prapore” (mușchiuleți împănați), pe pat de cartofi la țăst.

Nicolae POP este organizatorul evenimentului culinar, care a lansat această invitație directorului Casei de Orășenești de Cultură din Bocșa.

Din cele 12 echipe înscrise în concurs: 10 din Bihor, una din Ungaria și una din Banat, doar 6 au fost premiate.
Echipa bănățeană „La Maistoru`Căsap” a primit și un premiu Special al Juriului pentru „preparate la țest”, fiind și la prima participare.

„La prima participare, prima oară în această formulă „de lucru”, fără prea multe întâlniri (de fapt ne-am văzut o singură dată în formulă completă!), am reușit să arătăm în Crișana cum se prepară produsele de porc și mâncarea în…Banat!” – a transmis Dan Liuț.

Echipa din Banat a fost sprijinită și de sponsori și parteneri din Banat.

Alături de echipa bănățeană au existat sponsori cum sunt:
– Claudiu UZONI – „BIBLIOTECA DE AFUMĂTURI” din Reșița (tricouri, șorțuri, produse de carmangerie, materiale promoționale, ingrediente pentru concurs…bașca sfaturi!);
– Uniunea Croaților din România (Carașova) – domnul deputat Slobodan GHERA-GIURECI (transport, cazare și…mălai);
– Laurențiu – Patiseria PADOV din Reșița – cornulețe, saleuri, cozonac;
– Crama „Dealul Dorului” din Buziaș, domnul Doru HUSARIUC – vinuri albe și roșii;
– Banat TV Reșița – familia DUNĂREANU;
– TVR Timișoara, emisiunea „Sarea în bucate”.
– Nicolae și Stana – producători locali din Cornereva care au fost reprezentanții Banatului, și cei care ne-au oferit și…o parte din mălaiul pentru concurs;
– Ioji RACZ și Darius PÎRVU – taragot și acordeon pentru atmosfera de veselie, specifică bănățenilor la așa sărbătoare.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *