10 curiozități despre aur. Le ştiai?

Aurul este elementul cunoscut din cele mai vechi timpuri. Fiind răspândit în stare nativă în natură, el se putea obține ușor în cantități mici. Se crede că aurul a fost descoperit înaintea cuprului. Cules sub forma unor bucăți strălucitoare din nisipurile râurilor și din depunerile aluvionare, aurul a fost dintotdeauna un metal de ornament, apreciat pentru luciul său galben, dar mai ales pentru stabilitatea sa față de agenții corozivi. Ușor de prelucrat, prin ciocănire, el lua forma diverselor obiecte de podoabă sau de cult cunoscute în antichitate. Aurul pur (care este întotdeauna galben) este prea moale pentru folosirea sa ca bijuterie. Metalele care se folosesc în amestec cu aurul, pentru a-l întări, pot modifica culoarea acestuia, rezultând astfel un aur de diferite nuanțe de galben, alb și roșu. Acest amestec determină numărul de carate al aurului. Este unul din cele mai dense metale.

De peste 5000 de ani, aurul este un important element pentru civilizația umană, facilitând tranzacțiile ce au dus la specializarea indivizilor, o mai mare eficiență prin specializare conducând la produse/servicii mai bune și creativitate prin satisfacerea unor cerințe/nevoi noi cerute de piață (i.e. totalitatea indivizilor într-un sistem bazat pe schimb).

Iată 10 curiozități despre aur:

1. Cel mai mare lingou de aur cântărește 250 de kg

2. Aurul este comestibil

3. Corpul nostru conține aproximativ 0.2 miligrame de aur în sânge

4. Cutremurele transformă apa în aur

5. Medaliile olimpice de aur conțin doar 1.34% aur

6. Anual, 6 miligrame de aur dintr-o verighetă se pierd doar purtând-o

7. Oceanele Terrei conțin 20 de milioane de tone de aur

8. Aproape tot aurul de pe Terra vine de la meteoriții care au bombardat Pământul în urmă cu 200 de milioane de ani

9. În scoarța terestră este atât de mult aur încât ar putea fi acoperită suprafața Pământului cu un strat de o jumătate de metru

10. Frica de aur se numește aurofobie

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *