Eminescu și Unirea Ediția a IV-a, 2025

Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa a încheiat Săptămâna Culturii Naționale cu evenimentul „Eminescu și Unirea”, aflat la cea de-a IV-a ediție, și desfășurat în parteneriat cu Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” și Centrul Catehetic „Vasiova”.
Așa cum s-a întâmplat în toată țara, săptămâna 13 – 19 ianuarie 2025 a fost denumită Săptămâna Culturii Naționale, perioadă în care, pe tot teritoriul României, s-au desfășurat evenimente culturale, cele mai multe puse sub semnul poetului Mihai Eminescu la 175 de ani de la naștere.
La fel s-a întâmplat și la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa. În această perioadă au fost organizate diverse activități, întâlniri, dar și participări la importante evenimente locale sau naționale.
Dacă miercuri, 15 ianuarie 2025, Săptămâna Culturii Naționale – Ziua Poetului Nepereche – a fost marcată la sediul bibliotecii bocșene prin vizionarea unei expoziții de carte Mihai Eminescu în fondurile Bibliotecii „Tata Oancea” Bocșa și printr-un recital de poezie susținut de elevi ai Liceului Teoretic „Tata Oancea” Bocșa, duminică, 19 ianuarie 2025, biblioteca bocșană a încheiat Săptămâna Culturii Naționale la Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Bocșa Vasiova printr-un eveniment intitulat „Eminescu și Unirea”, un proiect în parteneriat, aflat la cea de-a IV-a ediție, întâlnire care i-a adus în atenția publicului atât pe poetul Mihai Eminescu, cât și pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Aflându-ne în „Anul  omagial al Centenarului Patriarhiei Române, Anul Comemorativ al Duhovnicilor și Mărturisitorilor din Sec. XX, 160 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului,” unul dintre subiectele atinse în cadrul Simpozionului a fost In memoriam Calistrat Bobu – 50 de ani de la moarte, un preot și un duhovnic iubit, slujitor al Mănăstirii Sf. Ilie de la Izvor Vasiova, canonizat ca sfânt de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2024, cu titulatura „Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova” și prăznuirea în ziua de 10 mai.
De asemenea, în cadrul Simpozionului a fost prezentat și preotul dirijor și om politic Coriolan Zuiac la 150 de ani de la naștere, preot al Vasiovei și dirijor al renumitului cor „Doina” din Vasiova.
Trecerea de la cei doi preoți vrednici de pomenire la domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost făcută prin creația poetică a nemuritorului Mihai Eminescu de două eleve ale Liceului Teoretic „Tata Oancea”. Antonia Onofrei și Julia Nicu au susținut un recital de poezie din creația eminesciană.
La finalul Simpozionului, publicul prezent a asistat la o frumoasă lecție de istorie pe tema „Alexandru Ioan Cuza – domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești”, expozeu susținut de istoricul Mihai Vișan, care, fiind un narator talentat și foarte bine pregătit, a vorbit celor prezenți – tineri și mai puțin tineri – și despre viața poetului Mihai Eminescu, introducându-i în atmosfera literară, socială și politică a acelor vremi.
Evident, evenimentul s-a încheiat cu diplome și sesiunea de fotografii.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *